Defensie: Israëls buitenlandse inlichtingendienst Mossad

Thursday, February 20, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Een van de beruchtste en geheimste inlichtingen­diensten is de Israëlisch Mossad. De organisatie is direct betrokken bij tal van zaken, zoals doden van vijanden, het vangen van een oud-nazi (Eichman!), en het infiltreren in een vijandige regering.

Wat weten we eigenlijk van de Mossad? ‘Het Instituut voor Inlichtingen en Speciale Operaties’, opgericht in 1950, is een van de vijf inlichtingendiensten van Israël, gericht op het buitenland. De andere houden zich bezig met defensie, binnenland en wetshandhaving.

Omdat Israël wordt omring door relatief onvriendelijke landen, is de informatie van Mossad belangrijk genoeg om rechtstreeks naar de premier te worden doorgestuurd. Mossad telt naar schatting 1200 medewerkers [in 2016], veel minder dan de rond de 20.000 medewerkers van de CIA.

Een van de vele taken is het helpen van Joodse vluchtelingen om hun land te verlaten, vooral wanneer ze worden vervolgd en aangevallen. Een andere, door mensenrechten-organisaties bekritiseerde taak, is het doden van terroristen voordat die in actie komen, wat volgens het Hooggerechtshof een vorm van preventieve zelfverdediging is. Hamas en Hezbollah hebben dit ondervonden.

Bekend is de infiltratie van de Mossad agent Eli Cohen in Syrische regeringskringen in 1965. Hoewel hij werd ontmaskerd en opgehangen, heeft door hem aangeleverde informatie Israël geholpen om de Zesdaagse Oorlog te winnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.