Gantz: Amerikaanse Democraten zijn onze vrienden

Wednesday, February 19, 2020 |  Ryan Jones
Benny Gantz, de partijleider van de centrumlinkse partij Blauw-Wit, heeft premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigd dat hij de betrekkingen van Israël met de Amerikaanse Democratische Partij heeft vernield.

Als Blauw-Wit, dat momenteel de meeste zetels in de Knesset heeft, en zoals de peilingen aangeven na de komende Israëlische verkiezingen weer de grootste partij van de Knesset is, en Gantz erin slaagt de volgende regering te vormen, dan zegt hij dat hij als premier zal proberen de banden met de Amerikaanse linkervleugel te herstellen.

'Het is zeer belangrijk dat we het belang van de relatie tussen Israël en beide partijen van de Verenigde Staten benadrukken,' zei Gantz deze week tijdens een campagne-evenement in Tel Aviv. 'Het kan ons niet schelen of de Amerikaanse president een Republikein of Democraat is. Als hij een goede president voor de Verenigde Staten is, zal hij ook een goede president voor de Staat Israël zijn.'

Volgens Gantz had Netanyahu de betrekkingen tussen Israël en de VS geschaad door zich van de Democraten te vervreemden met zijn openlijke steun voor en nauwe vriendschap met president Donald Trump.

Kelderende Democratische steun voor Israël
Maar Netanyahu's toenemende verbondenheid met de Amerikaanse Republikeinse Partij gaat over meer dan alleen persoonlijke politieke ideologie of zijn afkeer van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. Het is het resultaat van een verontrustende verschuiving in de Democratische Partij zelf.

Er was inderdaad ooit Amerikaanse steun voor Israël bij beide partijen. Maar uit tal van peilingen is onlangs gebleken, dat bij de Democraten nu weinig liefde voor Israël is.

Uit een onderzoek van Pew Research in 2019 bleek dat 79 procent van de Republikeinen nu Israël steunt in plaats van zijn regionale vijanden, maar dat slechts 27 procent van de Democraten zich in het pro-Israëlische kamp bevindt.

Vijf jaar eerder, tijdens de Gaza-oorlog van 2014, bleek uit een peiling dat 61 procent van de Democraten de kant van Hamas koos! (Zie: The Left Lost Its Logic On Israel).

Is Democratische steun een verloren zaak?
De oude garde van de Democratische Partij blijft misschien pro-Israël, of in ieder geval niet anti-Israël, maar het is niet langer hun stem die een nieuwe generatie van democratische kiezers bezielt.

Dit is gebleken tijdens de laatste tussentijdse verkiezingen, toen jonge Democratische kiezers Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Alexandra Ocasio-Cortez in het Congres kozen. Zowel Tlaib als Omar zijn schaamteloos anti-Israël, de eerste is een aanhanger van de BDS-beweging, de tweede noemt de Joodse Staat een 'apartheidsregime'. Ocasio-Cortez beschuldigde Israël ervan dat het afgelopen zomer een 'bloedbad' heeft aangericht toen het langs de grens met de Gazastrook vocht tegen massale infiltratiepogingen onder leiding van Hamas.

In 2016, toen de Democratische Nationale Conventie probeerde haar kandidaat voor het presidentschap te kiezen, werd gezien dat een groep van diezelfde jonge democratische kiezers buiten het evenementen­terrein een Israëlische vlag verbrandde.

De partijleiders veroordeelden de haatdragende daad snel en probeerden opnieuw te bevestigen dat de Democraten betrouwbaarheid pro-Israël zijn. 'Het verbranden van de Israëlische vlag is een roekeloze daad die de vrede en onze waarden ondermijnt,' benadrukte de toenmalige presidentskandidate Hillary Clinton. Haar echtgenoot, oud-president Bill Clinton, werd de volgende dag gezien met een reversspeld met de naam van Hillary in het Hebreeuws.

Maar volgens velen is het een verloren zaak, omdat de oudere generatie van Democratische politici niet meer namens een groeiend aantal jongere kiezers spreken als het gaat om kwesties zoals Israël.

En Netanyahu weet dit. De vraag is, waarom weet Gantz het niet?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.