Ondanks maatregelen zal Coronavirus Israël bereiken

Wednesday, February 19, 2020 |  Redactie Israel Today
De minister van Volksgezondheid, Rabbi Ya’akov Litzman, zei deze week dat het coronavirus Israël zal bereiken, ondanks de inspanningen van de Joodse Staat.

Israël heeft al inkomende vluchten uit veel landen in het Verre Oosten van Azië geblokkeerd en heeft quarantaine­procedures ingevoerd voor terugkerende Israëli's, die mogelijk besmet zijn. 'Toch geloven we helaas dat het coronavirus naar Israël zal komen', vertelde Litzman aan ILTV.

Litzman werd scherp bekritiseerd voor de eerste poging van het ministerie van Volksgezondheid om te voorkomen dat het dodelijke virus via de luchthaven Ben Goerion Israël binnenkomt.
Ambtenaren van de luchthaven zeiden de enige genomen maatregel was om grote posters te plaatsen, die personen die uit Oost-Aziatische landen aankomen, te waarschuwt om op mogelijke symptomen te letten. Maar die ambtenaren zagen dat maar zeer weinigen van de vermoeide aankomende passagiers de moeite namen om de posters te lezen, en nog minder volgden de instructies.

Maar toen kwam Litzman onder vuur te liggen van de leiders van andere Israëlische ministeries wegens het invoeren van een gedwongen quarantaine voor passagiers die uit bepaalde landen aankwamen. Israël werd het eerste land buiten Oost-Azië, dat een isolatieperiode eiste voor iedereen die uit China, Thailand, Singapore en Hong Kong kwam.

Ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrezen nu dat deze landen dit zullen vergelden door reiswaarschuwingen uit te vaardigen voor Israël, een maatregel die gevolgen kan hebben voor het toerisme, de bedrijfs­investeringen en de landbouw in de Joodse Staat.

Ondertussen wees premier Benjamin Netanyahu erop, dat hoewel de komst van het coronavirus onvermijdelijk is, Israël beter dan de meeste landen voorbereid is om de crisis aan te pakken. Al aan het begin van de maand zei Netanyahu dat hij 'het Biologisch Instituut opdracht had gegeven om zo snel mogelijk een vaccin tegen het virus te produceren en een vaccinfabriek in Israël op te richten'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.