Groeten uit Israël – Veilig wonen in een nederzetting

Wednesday, February 19, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Zoals ik al vertelde, woon ik samen met mijn man en onze vijf kinderen in een nederzetting ten noorden van Modi'in. Ik wil u vandaag een beetje vertellen over de zorg voor veiligheid in een nederzetting.

Er zijn momenteel een aantal bouwprojecten in uitvoering in onze nederzetting Na'ale. De bouwvakkers zijn allemaal Palestijnse Arabieren. Elke ochtend komen zo'n 200 Palestijnse bouwvakkers naar onze nederzetting, op sommige dagen nog meer. Onze nederzetting is omgeven door een veiligheidshek. De veiligheidsdienst werkt de klok rond. Ik wil hieraan toevoegen dat onze beveiligers voornamelijk Druzen uit het noorden van Israël zijn. Hun moedertaal is Arabisch, ze zijn loyaal aan de Staat Israël en ze hebben in het leger gediend.

Er wordt bij ons veel gebouwd. (Foto: Ayala Shalmayev).

Alle Palestijnse bouwvakkers, die in een nederzetting willen werken, worden door de veiligheidsdienst aan een veiligheidstest onderworpen. Pas na een grondige controle krijgen ze een werkvergunning. Deze is dan ongeveer drie jaar geldig. Als de arbeiders 's morgens naar onze nederzetting komen, moeten ze hun identiteits­kaarten inleveren bij de ingang, en ze krijgen die pas terug als ze 's avonds de nederzetting verlaten. Op deze manier wordt voorkomen dat een arbeider ongemerkt in de nederzetting blijft.

Er wordt voortdurend op de bouwvakkers gelet. Voor elke ‘groep’ is er een veiligheidsagent die de bouwvakkers in de gaten houdt - natuurlijk gewapend. Het is onmogelijk voor een Palestijn om zich vrij te bewegen in een nederzetting.
Wanneer bijvoorbeeld een particulier zijn huis wil laten verbouwen, organiseert hij de nodige bouwvakkers en als hij zelf geen wapen bezit, moet hij ook een gewapende bewaker regelen die de arbeiders bij de ingang afhaalt en ze niet uit het oog verliest tot ze de nederzetting verlaten.
Veel vaders (en ook een paar moeders!!) hebben een wapen in Na'ale. Dat is heel normaal. Enkelen van hen verdienen zo hun zakgeld, door naast hun werk ook de arbeiders op een bouwplaats te bewaken.

Als je in een nederzetting woont, heb je het recht om een wapen aan te vragen. Natuurlijk moet je nog een paar testen doorlopen voordat je de wapenvergunning krijgt. Mijn man, bijvoorbeeld, heeft zelfs twee wapens. Eén privé en één van zijn werk.

We houden van het leven als pioniers en kunnen ons niet veiliger voelen! Onze kinderen bewegen zich helemaal vrij, zonder dat wij ons zorgen hoeven te maken. In een stad kan bijvoorbeeld iedereen ongecontroleerd binnenkomen; dat is bij ons onmogelijk. Daardoor heb je het constante gevoel van veiligheid, dat er niemand in de nederzetting is die er niet zou moeten zijn.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Het wordt veel kouder. Bijna overal zijn vandaag hier en daar regenbuien en onweersbuien. In de wadi's in het oosten en het zuiden bestaat het gevaar van plotselinge over­stromingen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'erSheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,86 meter onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.