Israëlische technologie helpt bij opruimen van mijnen

Wednesday, February 19, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
In grote gebieden van de wereld, waar oorlogen hebben geheerst, vormen landmijnen een bedreiging voor miljoenen mensen. Een Israëlisch bedrijf werkt aan een oplossing om het probleem zo snel mogelijk uit de weg te ruimen, op een veilige en minder dure manier.

Alleen al in de roerige jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn in Israël bijna 1,2 miljoen landmijnen gelegd. Die vormen slechts een fractie van de vele miljoenen mijnen die een bedreiging zijn voor de bevolking over de hele wereld.

Zo'n 50.000 hectare land op de Golanhoogten, in de Arava-vallei en langs de rivier de Jordaan werd ontoegankelijk gemaakt door het leggen van landmijnen, en daarmee onbruikbaar voor landbouw of toerisme. In 2012 begon de Israel Mine Action Authority met een opruiming.

Het opruimen van mijnen is echter meestal gevaarlijk en duur. Het Israëlische bedrijf 4M Analytics heeft antwoorden op deze gevaren en wil wereldwijd meehelpen aan het opruimen de landmijnen.

"Het is 22 jaar geleden dat het verdrag, dat mijnen verbiedt, in Ottawa werd ondertekend. Dit legde internationale normen voor het opruimen van landmijnen vast. Sindsdien zijn de technieken voor het opruimen van landmijnen vrijwel hetzelfde gebleven, gebaseerd op handmatige ontmijning. Dat zorgt voor hoge risico's, een laag tempo van opruimen, hoge kosten en meer slachtoffers," zegt Itzik Malka, medeoprichter van het Israëlische startup 4M Analytics.

Itzik Malka (links) en Nir Cohen (rechts), voormalige officieren van de elite-eenheid Yahalom van het IDF's Combat Engineering Corps, besloten technologie toe te passen om het probleem op te lossen, bericht Israel21c. Zij richtten in 2015 4M Defense op om oplossingen te bieden voor het opsporen en opruimen van explosieve oorlogsresten (ERW) waaronder landmijnen, cluster­munitie en niet-ontplofte bommen in door conflicten getroffen gebieden.

Drie in Israël uitgevoerde proefprojecten hadden 100% succes bij het voorspellen waar ERW zou worden gevonden, zegt Malka. Op basis van dat succes zijn de oprichters begin 2019 internationaal gaan denken en hebben ze een zusterbedrijf opgericht, 4M Analytics.

Dit bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een intelligente oplossing voor het localiseren van mijnenvelden, die gebruik maakt van machine-learning technologieën, datasets van over de hele wereld en ervaring in het veld. Softwarematig bestuurde robots doen het eigenlijke opruimwerk.

In samenwerking met overheidsinstellingen en de Verenigde Naties heeft 4M Analytics een proefproject opgezet in 18 vermoedelijke mijnenvelden op Cyprus en de basis gelegd voor projecten in Oekraïne en Nigeria. Ze hopen ook in Colombia en Turkije te helpen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.