Hoe Iran en Israël zich na Soleimani voorbereiden op oorlog

Tuesday, February 18, 2020 |  Yochanan Visser
Vorige week maandag zond de Israëlische nationale omroep KAN 11 een documentaire uit over Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde en de architect van de opkomende sjiitische Halve Maan.

Soleimani werd op 3 januari van dit jaar door het Amerikaanse leger vermoord, kort nadat hij in de Iraakse hoofdstad Bagdad was aangekomen. Daar zou hij een ontmoeting hebben met Iraakse functionarissen over de vorming van een nieuwe pro-Iraanse regering.

In de KAN-documentaire sprak onder andere Ronen Bergman, de schrijver van het boek 'The Secret War With Iran', die wordt beschouwd als een van de best geïnformeerde Israëlische onderzoeksjournalisten omdat hij contacten heeft in de Israëlische inlichtingenwereld. Bergman onthulde dat het plan om Soleimani te vermoorden 18 maanden geleden voor het eerst naar voren kwam. Het is echter zeer moeilijk geweest om het plan uit te voeren, omdat de Quds-commandant gewend was een aantal vliegtickets voor verschillende vluchten naar dezelfde bestemming te kopen, voordat hij naar een luchthaven reisde.

Soleimani nam ook andere preventieve maatregelen. Zo arriveerde hij vlak voor het moment dat het vliegtuig, waarmee hij reisde, opsteeg, waardoor het moeilijker werd om hem te raken. Toen Soleimani in Bagdad aankwam, werd het gebruikelijke veiligheidsprotocol uitgevoerd. Dat bestond uit hem als eerste uit het vliegtuig halen en Soleimani in een van de twee auto's zetten die op het asfalt op hem stonden te wachten, maar toen gebeurde er iets bijzonders.

De tweede preventieve maatregel had moeten zijn dat bij de uitgang van het vliegveld twee andere auto's zich bij de twee SUV's zouden voegen en Soleimani zou van auto moeten wisselen om het extreem moeilijk te maken om te weten in welke auto hij daadwerkelijk reed. De Amerikanen hadden de moord op Soleimani al zes keer gerepeteerd op basis van het vier-auto scenario, maar dit keer maakten de Iraniërs, of waren het de Irakezen, het werk veel gemakkelijker voor hen, onthulde Bergman.

Gevraagd naar de mate van Israëls betrokkenheid bij de moord wachtte Bergman een paar seconden en vroeg vervolgens om de volgende vraag. Dit patroon werd in de hele documentaire elke keer herhaald als Bergman werd gevraagd naar de betrokkenheid van Israël. Hij weigerde de vraag te beantwoorden.

De Verzets-as
Soleimani was in zijn eentje verantwoordelijk voor de export van de Iraanse Islamitische Revolutie. Hij bouwde een machtige, volledig sjiitische troepenmacht op van honderdduizenden strijders in Iran, Irak, Syrië, Libanon en Jemen, die zich nu voorbereiden op een oorlog met Israël. Om deze reden heeft Soleimani ook de soennitische Arabische terreurorganisaties Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) opgenomen in de Verzets-as, die tot doel heeft Jeruzalem te 'bevrijden' en de Staat Israël te vernietigen. De reden dat Soleimani in staat was om Hamas bij de Verzets-as te betrekken, was de Israëlische moord op sjeik Yassin, de gedode leider van Hamas die de sjiieten haatte, zei Bergman.

Onder toezicht van Soleimani, werden Hezbollah, Hamas en PIJ omgevormd in goed getrainde en goed uitgeruste gevechtstroepen, vergelijkbaar met traditionele legers, maar met kenmerken van terroristische organisaties. Vijfennegentig procent van de huidige militaire capaciteiten van Hamas is te danken aan het werk van Soleimani, volgens Bergman. Hij zei ook dat de Amerikaanse invasie van Irak begin 2003, toen het regime van Saddam Hoessein ten val werd gebracht, een groot geschenk was voor Iran, dat de daaruit voortvloeiende chaos gebruikte om zich in het Arabische land te verschansen.

David Petraeus, de voormalige commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en Afghanistan en een voormalig CIA-directeur, vertelde KAN 11 dat Soleimani de grootste vijand van Amerika was geworden, zelfs voordat de Amerikaanse speciale strijdkrachten de leider van Al-Qaida, Osama Bin Laden, vermoordden. Bermbom-aanslagen tegen het Amerikaanse leger in Irak die werden toegeschreven aan Al-Qaida, waren in werkelijkheid het werk van Soleimani, beweerde Petraeus. Soleimani stuurde Petraeus een dreigbrief waarin hij hem vertelde dat hij - Qassem Soleimani - in feite de leiding had over Irak, Syrië en Libanon, maar Petraeus besloot hem te negeren en te proberen het project van de Quds-commandant te vernietigen.

De nieuwe ‘Momentum’-strategie
Bergman zei vervolgens iets opmerkelijks over de stilte die volgde op de Tweede Libanonoorlog in 2006. Het was een oorlog die Hezbollah tegen de wil van Soleimani begon: die dacht dat de terreurorganisatie niet rijp genoeg was voor een confrontatie met het Israëlische leger, maar de uitkomst van de oorlog bevredigde hem. Niet Hezbollah werd afgeschrikt door de oorlog, maar Israël was afgeschrikt, zei Bergman. Ondertussen beweerde hij dat Israël bang was, na de macht van de Iraanse bondgenoot gezien te hebben.

Sindsdien heeft Israël zijn strategie in de nu niet meer zo heimelijke oorlog tegen de Iraanse as veranderd. Vorige week onthulde het dat het een nieuw IDF-commando instelde dat de groeiende Iraanse dreiging moet neutraliseren als onderdeel van een nieuw strategisch plan met de naam ‘Momentum’. Het nieuwe Iran-commando van de IDF zal het Israëlische leger verder omvormen en het tot een snelle en dodelijke kracht maken die in staat zal zijn om de verwachte oorlog met de Verzets-as snel te beëindigen, voordat het zijn massale raketarsenaal kan loslaten. Dit raketarsenaal is nu niet langer beperkt tot Libanon en Gaza, maar omvat ook het arsenaal van de Hashd al-Sha’abi koepelorganisatie van overwegend sjiitische milities in Irak en die van Ansar Allah (Houthi’s) in Jemen.

Iran gaf vorige week voor het eerst officieel toe dat het Ansar Allah aan het trainen en uitrusten was, wat volgens het land deel uitmaakt van een 3000 kilometer lange as die zich voorbereidt om Tel Aviv met de grond gelijk te maken en Israël uit te roeien. Misschien realiseerden de Iraniërs zich dat het niet langer zinvol was om hun steun aan Ansar Allah te ontkennen nadat de USS Normandië, een Ticonderoga-klasse geleide raket kruiser, 150 'Dehlavieh' anti-tank geleide raketten (ATGM, in Iran vervaardigde kopieën van de Russische Kornet ATGM), en een groot aantal andere raketten en wapens in beslag nam, die op weg waren naar de sjiitische militie in Jemen, volgens het Amerikaanse leger.

De Israëlische luchtmacht (IAF) liet vorige week een deel van de nieuwe 'Momentum'-strategie zien, toen IAF-vliegtuigen Delilah-kruisraketten afschoten op Iraanse militaire faciliteiten in de buurt van Damascus. Zeven Iraniërs en sjiitische strijders werden gedood, nieuwe geavanceerde wapens (die kort voor de Israëlische raketaanvallen door een Iraanse Boeing 747 werden geleverd) werden vernietigd.

Bronnen binnen Syrië meldden bovendien dat Ishmail Gha'ani, de nieuwe commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, met hetzelfde vliegtuig in Damascus aankwam, maar blijkbaar behoorde hij niet tot de zeven slachtoffers die stierven als gevolg van de Israëlische aanvallen. Dezelfde Syrische bronnen beweerden dat ten minste tien Delilah-kruisraketten door IDF-vliegtuigen vanaf de Golanhoogten werden afgeschoten. Dat is iets wat waar lijkt te zijn: kort voor de nieuwe Israëlische aanval op de Iraanse as werden namelijk IAF-gevechtsvliegtuigen gezien door deze verslaggever, terwijl ze over het Meer van Galilea in de richting van de Golanhoogten vlogen.

Op het moment dat de Israëlische luchtmacht de nieuwe levering van Iraanse geavanceerde wapens aan de Quds-brigade wilde aanvallen, waren er twee Russische Sukhoi SU-35 gevechtsvliegtuigen aanwezig in de lucht boven het zuiden van Syrië. Dat zou de reden kunnen zijn waarom de IAF besloot de raketten af te schieten vanaf de Golanhoogten.
Hezbollah provoceerde ondertussen Israël opnieuw door een reusachtig standbeeld van Soleimani te onthullen dat in de richting van Jeruzalem (al-Quds) wijst. Het staat naast de Palestijnse vlag in een veld bij het grensdorp Ras al-Amoun, langs de Israëlische grens.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.