Netanyahu: Facebook is bevooroordeeld tegen mij

Tuesday, February 18, 2020 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelooft dat Facebook vooringenomen is ten opzichte van de conservatieve kiezers in Israël en dus zijn kansen op herverkiezing schaadt. Hij zou dit vorige week per telefoon tegen Facebook CEO Mark Zuckerberg hebben gezegd.

Ha'aretz meldde dat Netanyahu aan Zuckerberg vroeg om 'de eerlijkheid van de verkiezingen te waarborgen en om redelijk en eerlijk te handelen' terwijl de Israëli's zich voorbereiden om op 2 maart opnieuw naar de stem­lokalen te gaan.

Volgens het bericht ontweek Zuckerberg om rechtstreeks in te gaan op de bewering van Netanyahu, maar beloofde hij 'alert te blijven op de zaak'.
Voorafgaand aan de vorige Israëlische verkiezingen in september heeft Facebook een chatbot van Netanyahu's campagne geschorst, nadat deze de Israëli's begon te waarschuwen voor het gevaar van het stemmen op Arabische kandidaten.

Net als veel Amerikaanse conservatieve media hebben ook de rechtse Israëlische pagina's op Facebook hun bereik aanzienlijk zien dalen na veranderingen in het algoritme van Facebook in de afgelopen jaren.

Toen hij in 2018 voor het Congres verscheen, werd Zuckerberg rechtstreeks gevraagd of zijn enorme sociale media probeerde de conservatieve stemmen het zwijgen op te leggen, waarop hij antwoordde dat zelfs holocaust-ontkenners hun standpunten op Facebook mochten plaatsen.

Maar de Amerikaanse conservatieven werden er niet door overtuigd en wezen er op dat, terwijl iedereen misschien wel op Facebook kan posten, het beleid en de algoritmes van het bedrijf er vaak toe leiden dat die berichten door heel weinig volgers worden gezien.

Als hetzelfde in Israël gebeurt, kan dat problemen opleveren voor Netanyahu, die net als de Amerikaanse president Donald Trump steeds meer is gaan vertrouwen op sociale media als middel om de linkse grote media te omzeilen en rechtstreeks met het Israëlische publiek te spreken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.