Groeten uit Israël – Het leger, een nieuwe levensfase

Tuesday, February 18, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik heb zo langzamerhand genoeg van deze winter. Deze keer heb ik die meer ervaren dan in de afgelopen jaren. Natuurlijk is de enorme regenval die deze winter ons heeft gebracht een zegen voor het land, een zegen voor ons. En ik ben door mijn jeugd in Duitsland gewend aan lage temperaturen. Maar nu ik hier meer dan 31 jaar woon, denk ik dat ik me heb aangepast en ja, 8 graden in de ochtend vind ik al koud. Er zijn ook grote verschillen in temperatuur binnen een klein gebied. Als ik 's avonds thuis ben in Modi'in, verwissel ik altijd mijn jas voor een lichter jasje, omdat het in Modi'in veel warmer is dan hier in Jeruzalem.

En ik verlang naar de warme zon, waar we in het weekeinde al een beetje van konden genieten. Maar nu zal het vanaf morgen weer "winters' worden met regen, onweer en alles dat erbij hoort.

Hier is eerst het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperaturen in het midden en zuiden van het land, maar dat zal morgen veranderen. In de middag begint de weeromslag met af en toe regen­buien en onweers­buien, vooral in het noorden en oosten van het land. Morgen zal de regen naar verwachting zwaarder worden en zich over het hele land verspreiden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, bij de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,88 meter onder de zeespiegel.

Wat klaag ik eigenlijk over de winter bij deze temperaturen, denk je nu misschien. Maar laten we gewoon wachten tot morgen. Hier in Israël kan het weer heel snel veranderen.

Zijn laatste dagen als burger
Voor een ander soort verandering moeten we ons ook thuis voorbereiden. Onze zoon, onze jongste, geniet van zijn laatste twee dagen als burger. Donderdag begeleiden we hem naar Jeruzalem voor het begin van zijn militaire dienst, zoals ik u al heb verteld. In de afgelopen dagen voelde ik de opwinding al een beetje toenemen. Ja, ik ben opgewonden, ook al heb ik twee kinderen in het leger gehad. Ik kan me voorstellen welke gedachten er in onze zoon omgaan, twee dagen voor een enorme verandering. Twee jaar en acht maanden zal hij nu onder gezag staan van het leger, dat het land Israël en zijn burgers dient. We hebben ons bestaan te danken aan het land, nu is het tijd om iets terug te geven aan het land. Geen van onze kinderen klaagde toen het tijd was om in het leger te dienen, de dienst is een onderdeel van ons leven hier.

Toch dienen vandaag minder jonge mensen in het leger dan in het verleden. Elke derde dienstplichtige wordt vandaag de dag niet meer opgesteld. Dat is jammer. We moeten allemaal verantwoordelijkheid tonen voor ons land en onze samenleving.

Een nieuwe levensfase begint - zo was het toen met onze dochter. (Foto: Dov Eilon)

Onze zoon gebruikt zijn laatste dagen als burger om vrienden te ontmoeten die, net als hij, nog niet zijn opgeroepen of in het weekeinde thuis waren, omdat de meesten van hen al in het midden van hun militaire diensttijd zitten. Zijn abonnement op de fitnessclub, dat nu afloopt, gebruikt onze zoon in deze dagen intensief. Alles nog een keer doen, nog iets beleven. Maandenlang heeft hij zich vaak urenlang opgesloten in zijn kamer met zijn gitaar. We waren onder de indruk van het resultaat. In het laatste half jaar is hij ook een paar keer met vrienden naar het buitenland gereisd. Hij wilde nog zoveel mogelijk beleven. Deze vluchten maakten ons voortdurend bezorgd over het welzijn van ons kind. Maar tegelijkertijd waren we trots op hem, op zijn onafhan­kelijkheid, op het feit dat hij opgroeide. Ja, daar hebben wij ouders mee te maken. Ook aan de vraag "Abba, waar zijn de autosleutels?'raakte ik langzaam aan gewend, maar ik geef toe dat het me nog steeds zwaar valt, wat moet ik er mee doen?

Nog twee dagen, nog iets minder, 47 uur, en we dragen onze zoon over aan het Israëlische leger. Een nieuwe levensfase begint, voor hem en voor ons.

En nu, namens het hele Israel Today redactieteam, wens ik u een prachtige dinsdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.