Palestijnen moeten de realiteit gaan accepteren

Monday, February 17, 2020 |  Rami Dabbas
Elk staatshoofd dat Israël bezoekt, ontmoet de premier in Jeruzalem en niet Tel Aviv, en heeft dat altijd gedaan. En hoewel de meeste van deze wereldleiders dat niet zo openlijk zullen erkennen, is Jeruzalem al 3000 jaar de erkende hoofdstad van Israël, sinds de tijd van Koning David. Er is ook geen enkel archeologisch bewijs dat iets anders suggereert.

Tijdens Amerikaanse presidentiële campagnes erkenden de kandidaten altijd dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, maar ze hebben nooit volgens die overtuiging gehandeld toen ze het Witte Huis wisten te veroveren, totdat President Trump dat patroon in 2017 brak.

De beslissing van Trump, om eindelijk de belofte van zijn voorgangers in te lossen om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, was, zoals hij zelf verklaarde, slechts een erkenning van de realiteit. Maar het is een realiteit die de wereld om een of andere reden niet kan accepteren.

Terwijl over de hele wereld mensen lijden en sterven in zoveel rampen, crises en oorlogen, lijken de Verenigde Naties zich veel meer zorgen te maken over welke stad de Joden tot hun hoofdstad verklaren. Bedenk dat de VN niets hebben gedaan als reactie op de dood van honderdduizenden mensen in Syrië, ook niet toen de regeringstroepen en hun Russische bondgenoten onschuldige burgers vermoordden. Maar toen Trump het simpele feit erkende dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, riep de VN plotseling een spoedvergadering bijeen om het besluit te veroordelen.

In feite blijft het hele Midden-Oosten op de rand van de afgrond staan. De enige plaats die stabiel is, is Israël, maar het is de enige plaats die de VN waardig acht om regelmatig te worden veroordeeld.

Maar zelfs dat soort irrationele internationale steun heeft niet geleid tot wat de Palestijnen zeggen te willen. Sinds 1947 streeft de VN naar een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. En tientallen jaren lang heeft Israël dit uitgangspunt voor vrede geaccepteerd. Maar de Arabieren hebben geweigerd de realiteit van de Joodse Staat te accepteren. Dat is de ware hindernis, en de reden daarvoor is dat de Arabieren niet echt zijn naar vrede en co-existentie streven, maar zich blijven inzetten voor het islamitische streven om de Joden en hun Staat uit te roeien.

En die trieste realiteit blek weer bij de publicatie van Trump's nieuwe ‘deal van de eeuw". Het voorstel biedt de Palestijnen weer een kans om een eigen Staat te bereiken, maar ze hebben het uitgebreide plan verworpen zonder het te lezen.

Maar wat kunnen we eigenlijk verwachten van degenen die de Palestijnen vertegenwoordigen? Hamas en de Palestijnse Autoriteit haten Israël en blijven met elkaar in conflict. Toch zullen ze vroeg of laat de realiteit onder ogen moeten zien, omdat er niets gaat veranderen aan het feit dat Jeruzalem aan Israël toebehoort.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.