Rusland waarschuwt Israël voor oorlog om Syrië

Monday, February 17, 2020 |  Redactie Israel Today
De Russische ambassadeur in Syrië heeft deze week de Israëlische aanvallen 'gevaarlijk en provocerend’ genoemd, wat sommigen als een versluierde dreiging tegen Israël beschouwen, als Israël doorgaat met het bombarderen van Iraanse posities in het door oorlog verscheurde land.

Op 6 februari werden 20 Syrische en Iraanse militairen gedood bij een luchtaanval op een doelwit in de buurt van Damascus. De aanval leidde er ook toe, dat Syrische luchtverdedigingssystemen onbedoeld op een vliegtuig met 172 passagiers schoten. Het vliegtuig kon veilig landen op een nabijgelegen vliegveld.

De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett gaf later aan, dat de aanval slechts een onderdeel was van een lange reeks van Israëlische aanvallen tegen Iraanse posities die zich in Syrië bevinden en een bedreiging vormen voor de Joodse Staat.

De Russische ambassadeur Alexander Yefimov was echter niet geïnteresseerd in Israëlische motiveringen. In een interview met Spoetnik Arabisch beschreef Yefimov de Israëlische aanvallen als 'provocerend en zeer gevaarlijk'. Hij waarschuwde verder dat 'dit de kans op een conflict over Syrië vergroot'.

Aangezien Syrië al in een conflictsituatie is, werd uit zijn waarschuwing begrepen, dat de voortdurende Israëlische aanvallen uiteindelijk zouden kunnen leiden tot een gewapend conflict tussen de Joodse Staat en de Russische strijdkrachten in de regio.

Oorlog van Gog en Magog
Israëlische politieke en militaire functionarissen zijn er nooit voor teruggeschrokken om naar de bijbelse 'Oorlog van Gog en Magog' te verwijzen. Maar wegens de hartelijke betrekkingen tussen Jeruzalem en Moskou in de laatste jaren, vonden velen het echter moeilijk om de traditionele interpretatie te geloven dat dit grote heidense leger ook Rusland zou omvatten.

Maar ambassadeur Yefimov heeft het niet mis als hij zegt dat er een opzettelijk of onopzettelijk incident kan plaatsvinden, dat vrienden ineens tot vijanden kan maken. Israël is zich bewust van dit risico, maar beschouwt de dreiging door Iraanse agressie blijkbaar als groter dan de mogelijkheid om per ongeluk een apocalyptische confrontatie met Rusland uit te lokken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.