Tegenslag voor de Palestijnen bij de VN

Sunday, February 16, 2020 |  Yochanan Visser
Voor het eerst sinds de Verenigde Naties de Palestijnse Autoriteit in november 2012 de zogenaamde niet-lidmaatschapswaarnemersstatus hebben toegekend, heeft het leiderschap van de PA een nederlaag geleden in de Veiligheidsraad van de VN.

Dit gebeurde vorige week, nadat Tunesië, Indonesië en Zuid-Afrika een resolutie in de Raad in stemming wilden brengen. Deze resolutie ging over de Palestijnse verwerping van het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede en welvaart in een toekomstige Palestijnse staat.

PA-leider Mahmoud Abbas zwoer het plan ‘duizend keer’ te verwerpen en was er zeker van dat hij genoeg steun zou krijgen voor de Palestijnse resolutie in de VN-Veiligheidsraad om zijn doel te bereiken, namelijk het lanceren van een diplomatieke Intifada tegen het plan van Trump. Abbas wist dat de VS en waarschijnlijk ook het Verenigd Koninkrijk een veto zouden uitspreken over de resolutie, waarna hij van plan was dezelfde resolutie in de Algemene Vergadering van de VN in stemming te brengen. Daar heeft de PA een automatische meerderheid.

Jared Kushner
Jared Kushner, de afgezant van Trump voor het vredesproces en de belangrijkste architect van Trumps vredesvisie, kwam echter tussenbeide en slaagde er blijkbaar in om genoeg lidstaten van de vijftien landen tellende Veiligheidsraad te overtuigen om zich te verzetten tegen de Palestijnse conceptresolutie. Kushner verzocht om een besloten bijeenkomst met de leden van de VN-Veiligheidsraad, waarin hij de voorwaarden van Trumps plan toelichtte. Trumps plan voorziet in een gedemilitariseerde Palestijnse staat in Israëls voorouderlijke thuisland Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) in nog eens vier jaar nadat de PA aan bepaalde voorwaarden voldoet die de veiligheid van Israël en zijn eigen democratie zouden waarborgen.

De Amerikaanse gezant gaf de PA-leider Abbas de schuld van de recente golf van terreur die Israël trof na de onthulling van het plan van Trump in het Witte Huis, eind januari. ‘Hij roept op tot dagen van woede als reactie en hij zei dat zelfs voordat hij het plan zag,’ vertelde Kushner de VN-Veiligheidsraad. Hij verwees daarmee naar Abbas’ onmiddellijke afwijzing van het Amerikaanse plan, dat volgens de PA een ‘Zwitserse kaas’-Palestijnse staat zou creëren.
Het vredesplan zou ‘Palestina versnipperd’ achterlaten. ‘Het zal iedere basis voor een vredesplan beëindigen,’ vertelde Abbas aan de VN-Veiligheidsraad, terwijl hij de leden van de Raad vroeg of zij ‘een vergelijkbare staat zouden accepteren.’ Zijn poging om voldoende steun te krijgen voor de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse resolutie is echter jammerlijk mislukt. Zelfs na het afzwakken van het taalgebruik van de resolutie is de PA er niet in geslaagd om negen leden van de VN-Veiligheidsraad het plan te laten steunen. Dit is een voorwaarde om de resolutie aan de Algemene Vergadering van de VN voor te leggen.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, viel Abbas aan voor het lanceren van ‘politiek terrorisme’, nadat de Palestijnse leider beweerde dat hij tegen het gebruik van geweld en terreur was in de huidige campagne tegen het plan van Trump. Trumps plan zou Israël in staat stellen de Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en de zogenaamde nederzettingen in het C-gebied van de Westelijke Jordaanoever in te voeren. ‘Als het president Abbas ernst was met de onderhandelingen, zou hij niet hier in New York zijn, maar in Jeruzalem. Klagen in plaats van leiden, dat is Abbas' manier,’ zei Danon in zijn toespraak, terwijl hij toevoegde dat Abbas geen partner in het vredesproces kan zijn. Een leider die verwerping, ophitsing, en verheerlijking van terreur kiest, kan nooit een echte partner voor vrede zijn,’ zei de bovengenoemde Israëlische VN-ambassadeur.

Abbas beweerde dat de situatie in de door de PA beheerde gebieden elk moment kon ‘imploderen’ en smeekte de VN-veiligheidsraad om niet de ‘hoop weg’ te nemen van het Palestijnse volk. De PA wil nu nog een poging doen om de resolutie in de VN-Veiligheidsraad in stemming te brengen, maar de kans is klein dat ze de steun van negen landen krijgt.
Saeb Erekat, de secretaris-generaal van de PLO en de werkeloze hoofdonderhandelaar van de PA beweerde dat de conceptresolutie nog steeds circuleert in de VN-Veiligheidsraad nadat de Amerikaanse ambassadeur Kelly Kraft zei dat Trumps plan klaarligt om over te onderhandelen. ‘Dit is het begin van de onderhandelingen en niet het einde, dit is geen absoluut plan,’ aldus Kraft.

Een hooggeplaatste ambtenaar van de Trump-regering prees de VN-Veiligheidsraad later omdat de Raad buiten de gebaande paden dacht en niet nog een ‘polariserende resolutie’ naar voren bracht. Het VN-orgaan ‘toonde aan dat de oude manier van doen voorbij is,’ beweerde de ambtenaar. ‘Voor het eerst over de Israëlisch-Palestijnse kwestie, was de raad bereid om te denken buiten de conventionele paden, en niet reflexief terug te vallen op de verkalkte Palestijnse positie, die er alleen voor heeft gezorgd dat de falende status quo kon blijven voortbestaan,’ zei de ambtenaar.

Nog meer teleurstellingen
De voormalige Israëlische premier, Ehud Olmert, leverde een andere slag aan Abbas toen hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de PA-leider weigerde het nieuwe vredesplan van de Trump-regering te veroordelen. Hoewel Olmert beweerde dat Abbas naar zijn mening de enige Palestijnse leider was die als Israëls partner in een toekomstig vredesproces kon dienen, verwierp hij Trumps plan niet zoals Abbas verwachtte. In plaats daarvan zei hij dat het plan van Trump de uitvoering van de zogenaamde twee-staten-oplossing mogelijk maakt en dat het plan als basis kan dienen voor verdere onderhandelingen.

Abbas kreeg ook te maken met een andere teleurstelling toen Tunesië zijn VN-ambassadeur ontsloeg vanwege de ondertekening en indiening van de conceptresolutie. De nieuwe regering in Tunesië wil betere banden met de VS en is naar verluidt een van de Arabische landen die streven naar andere en betere betrekkingen met Israël.

De PA wil nu een eigen vredesplan opstellen samen met een aantal landen die op zoek zijn naar vrede volgens Erekat, die een nieuw opinieartikel heeft geschreven voor de linkse Israëlische krant Ha'aretz. Erekat noemde Trumps plan ‘een onkundige, arrogante schijnvertoning’ die voorbereidt op ‘Apartheid’ en die vol stond met maatregelen die in strijd zijn met het internationale recht. De PA-ambtenaar beschuldigde ook Kushner ervan de advocaat van Israël te zijn in Israëls ‘annexatie- en kolonisatiebeleid’. ‘Ons voorstel omvat de oprichting van een overkoepelende groep van een aantal vredelievende landen om een zinvol vredesproces te faciliteren. Een groep die werkt aan de uitvoering van het internationaal recht, in plaats van een annexatieproces te faciliteren dat gemaakt is om het te schenden,’ schreef Erekat.

Als reactie op het gedrag van de leiders van de PA besloot de Trump-regering voor het eerst in 27 jaar de financiering van de PA-veiligheidstroepen stop te zetten. Die stap werd gezet toen een opiniepeiling door het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek aantoonde dat 94 procent van de Palestijnse Arabieren zich verzetten tegen Trumps ‘deal van de eeuw’, terwijl een meerderheid ook voorstander was van de hervatting van de gewapende strijd tegen Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.