Regering-Trump: De Palestijnen zijn niet te vertrouwen

Sunday, February 16, 2020 |  Redactie Israel Today
Een van de manieren waarop het plan 'Vrede tot Welvaart' van de Amerikaanse president Donald Trump de vrede in het Midden-Oosten op zijn kop heeft gezet, is door er niet langer van uit te gaan dat de Palestijnen te vertrouwen zijn.

Dat lijkt duidelijk, nadat de Palestijnse Autoriteit jarenlang haar vredesverplichtingen systematisch heeft geschonden. Toch bleven om een of andere reden de westerse grootmachten voorstellen doen, op basis van de gedachte dat zij eerst Yasser Arafat, en vervolgens zijn opvolger, Mahmoud Abbas, konden vertrouwen. Of dat ze zelfs de volledige controle hadden.

In feite is dat een van de belangrijkste gebieden waarop het Witte Huis van Trump verfrissende helderheid laat zien.

Een verdeelde en corrupte samenleving
De Palestijnse samenleving is niet alleen verdeeld. Hij is in oorlog met zichzelf. En van de regering van Abbas kan je redelijkerwijze stellen, dat die slechts een deel van zijn volk vertegenwoordigt. Zelfs als Israël vandaag een echt definitief vredesverdrag met de Palestijnse Autoriteit zou ondertekenen, zou het terrorisme tegen de Joodse Staat vrijwel zeker blijven bestaan.
Bovendien heeft de ongebreidelde corruptie de Palestijnse Autoriteit volledig disfunctioneel gemaakt.

Daarom wil de regering-Trump, dat alle betrokkenen Israël en de Palestijnse Autoriteit niet langer als gelijken beschouwen, althans in deze fase van het spel, en dat zij haar vredesvoorstel, dat gebaseerd is op de huidige asymmetrie, begrijpen.

Dat is wat de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, zei toen hem door The Times of Israel werd gevraagd, waarom Trump's zogenoemde 'Deal van de Eeuw' zo duidelijk in het voordeel van Israël is opgesteld.

'Israël is een democratie. Je kunt het land aan zijn woord houden. Het is vandaag in staat om zijn deel van de overeenkomst na te komen,' zei Friedman. 'De Palestijnen zijn niet in staat om zich aan een overeen­komst te houden. Ze zijn niet verenigd. Hun regering is niet democratisch. Hun instellingen zijn zwak. Er bestaat bij hen geen respect voor alle soorten normen die ons dierbaar zijn - niet alleen democratie, maar ook mensenrechten, godsdienstvrijheid en persvrijheid.

Omdat de situatie zo is, zei Friedman, was er geen reden waarom Israël de voordelen ervan vandaag nog niet zou ontvangen, terwijl de Palestijnen eerst moeten bewijzen dat ze het waard zijn en zij in staat zijn om een onafhankelijke Staat goed te regeren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.