Groeten uit Israël - Een rood-groen weekeinde

Sunday, February 16, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Zoals altijd is dit weekeinde veel te snel gegaan en ik verwelkom u in een nieuwe week. Rood-groen doet u waarschijnlijk denken aan de politiek. De titel van het artikel van vandaag heeft echter geen politieke achtergrond. Maar deze twee kleuren hebben inderdaad ons weekeinde bepaald.

Voor ons begint het weekeinde altijd op donderdag­avond. Maar dat betekende voor ons geen uitrusten. Onze dochter was eind september klaar met haar tweejarige diensttijd, en nu, vijf maanden later, begonnen we donderdag weer, onze jongste zoon begint eindelijk aan zijn militaire dienst. In deze laatste dagen moet er nog veel worden voorbereid. En wij, als ouders, zijn er volledig bij betrokken. Dus donderdagavond stonden het kopen van legersokken, hemden en andere dingen op het programma. Om deze persoonlijke spullen te kunnen kopen, krijgt de jonge dienstplichtige een bepaald aantal sterren. Eerst was in de vorm van een plastic kaart, nu is een code op de smartphone voldoende. Met deze sterren kun je op kosten van het leger in bepaalde winkels spullen kopen. De sterren hebben een waarde van 215 shekels (ongeveer € 50). Dat is niet erg veel, maar het is genoeg voor voor het begin. Als je na de rekrutering in een gevechts­eenheid zit, krijg je sterren ter waarde van ₪ 845, een soldaat die in zijn dienst gevechtseenheden ondersteunt krijgt weer sterren ter waarde van ₪ 335.

Dus gingen we op donderdag naar een van de winkels waar je met de sterren kunt kopen. Voor ons ouders was dit de derde keer. Persoonlijk ben ik gestresst door dit winkelen. Voor bergen groene hemden en grijze leger­sokken staan en daar de goedkoopste aanbiedingen uitzoeken is gewoon niets voor mij. Maar daar is mijn vrouw toch voor. Ze is een absolute meester als het gaat om het vinden van de goedkoopste koopjes. Na onge­veer anderhalf uur stonden zij en onze zoon aan de kassa. De opdracht was volbracht. En zonder een enkele shekel bij te betalen. Sokken na sokken en veel groene hemden. Men zou dit winkelen ook als een spel kunnen beschouwen.

Eenmaal thuis gekomen, ging de aankoop eerst in de wasmachine. Nu kan het weekeinde echt beginnen. Dit was dus de groene kleur, de rode kwam er op de Shabbat van gisteren bij.

Het Rode Zuiden? Nee, het rode Modi'in!
Het weer was gisteren gewoonweg prachtig, een voorproefje van de zomer, zo warm was het. We wonen aan de rand van de stad, voor ons ligt de pure natuur, de zogenaamde 'zuidelijke heuvels' van Modi'in. Op de radio en in de kranten wordt nu overal gesproken over het 'rode zuiden', Darom Adom. Het is de tijd van de rode anemonen, die nu vooral in het zuiden, maar ook elders in het land in bloei staan. Deze bloem, de nationale bloem van Israël, is gewoonweg prachtig. En die bloeit ook hier in Modi'in, zoals je kunt zien op de foto's hierboven en hieronder.

Het Rode Zuiden? Nee, het rode Modi'in! (Foto’s: Dov Eilon)

Dus gisteren zijn we een wandeling in de natuur gaan maken, vlak voor ons huis. Maar ook buiten Modi'in lijkt men al gehoord te hebben van de schoonheid van de 'zuidelijke heuvels'. Er stonden veel auto's geparkeerd aan de kant van de weg. Naast veel wandelaars kwamen we ook een paar vrijlopende koeien tegen (er staat er één verstopt op de hoofdfoto, kun je hem vinden?) en een schildpad. De jakhalzen kwamen pas in de nacht terug. Ze verstoppen zich meestal overdag.

Dit is het weer voor vandaag in Israël:
Het zomerse weer is vandaag helaas voorlopig voorbij. Vanmorgen was het al duidelijk koeler. Er zou ook weer regen komen.
Vandaag is het gedeeltelijk bewolkt met verspreide, meestal lichte regenbuien. Het wordt merkbaar koeler. In de loop van de dag wordt de regen sterker en breidt hij zich uit van het noorden tot het noorden van Negev. In de zuidelijke en oostelijke Wadi's kunnen zich plotselinge overstromingen voordoen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 16 graden, in Eilat aan de Rode Zee blijft het zomers met 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea steeg in het weekend met nog eens twee en een halve centimeter en ligt nu 209.915 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u, samen met mijn collega's van Israel Today, een prettige zondag en een goed begin van de nieuwe week. Het ga u goed!

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.