Diabetes genezen met Israëlische kunst-alvleesklier

Sunday, February 16, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
De Israëlische startup Betalin Therapeutics kondigde rond de Internationale Diabetesdag op 14 november aan, dat het begint met de aanvraagprocedure voor klinische proeven met zijn revolutionaire kunstmatige alvleesklier.

Betalin's Engineered Micro Pancreas (EMP) heeft als doel om patiënten die lijden aan de ernstigste vormen van diabetes te bevrijden van het voortdurend monitoren van de bloedsuikerspiegel en het inspuiten van insuline, bericht Israel21c.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat bijna een half miljard mensen wereldwijd lijden aan type 1 of type 2 diabetes, zo'n 8,8% van de volwassen bevolking. Diabetes verdubbelt het risico op een vroege dood. Ongeveer 160 miljoen mensen zijn afhankelijk van insuline. Bij type 1 diabetes functioneren de insuline producerende cellen (bekend als 'beta-cellen' - vandaar de naam Betalin) in de alvleesklier niet goed.

Betalin Therapeutics is in 2015 opgericht, op basis van onderzoek in het laboratorium van prof. Eduardo Mitrani van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. (Mitrani zet zijn academisch werk voort terwijl hij deel uitmaakt van de weten­schappe­lijke adviesraad van Betalin). De laboratoria van Betalin bevinden zich in het Bio Park in Jeruzalem op de campus van het Hadassah Medisch Centrum van de Hebreeuwse Universiteit.

Artsen hebben geprobeerd patiënten te implanteren met eilandjes van bètacellen die uit de alvleesklier van een donor zijn gehaald. Helaas overleven de geïmplanteerde cellen niet lang, zelfs niet met immunosuppressieve medicijnen. De helft van alle getransplanteerde patiënten krijgt een jaar later weer insuline-injecties en 90% wordt binnen vijf jaar weer afhankelijk van insuline.

Dit terugvalpercentage is zo hoog, omdat bètacellen niet ontworpen zijn om zelfstandig in het lichaam te overleven. ‘Ze moeten omringd worden door een soort van steunweefsel - een ‘steiger’ noemen we dat’, vertelt Betalin CEO Nikolai Kunicher. 'De steiger bootst de natuurlijke omgeving na die de cellen in het lichaam gewend zijn. Het helpt ze beter te functioneren en langer te leven.'

De EMP is de ‘steiger’ van Betalin. Met een diameter van 7 millimeter en een dikte van 300 micron is de EMP samengesteld uit longweefsel van een varken en insuline-afscheidende bètacellen, afkomstig van een donor of gecreëerd in een laboratorium.

Vervanging van de alvleesklier
De EMP herstelt een slecht functionerende alvleesklier niet, maar vervangt deze in feite. De kunstmatige alvleesklier 'voelt het glucosegehalte van het lichaam aan en de bètacellen scheiden de optimale hoeveelheid insuline af', zegt Kunicher, die gepromoveerd is in de microbiologie.

De EMP wordt onder de huid geïmplanteerd - meestal in het been - met alleen plaatselijke verdoving en hecht zich snel aan het vaatstelsel. Het proces zou minder dan een uur duren.

Een implantaat is niet goedkoop, Betalin denkt aan een prijs van $50.000, maar omdat de kosten van complicaties rond diabetes en van insuline ook hoog zijn, denkt Kunicher dat de overheid en de verzekerings­maatschappijen wel belangstelling hebben.

Voor Betalin Therapeutics is het moeilijke deel het verkrijgen van voldoende bètacellen om een EMP te vullen. De enige manier om vandaag menselijke bètacellen te krijgen is vanuit een lijk. Er zijn tot drie donoren nodig voor elke patiënt om de 400.000 tot 500.000 eilandjes te leveren die per implantaat nodig zijn.

Dat heeft geleid tot een roodgloeiende medische technologie niche voor bedrijven die bètacellen maken in een laboratorium, zoals Semma Therapeutics uit Boston, dat bètacellen uit menselijke stamcellen haalt. Naast betacellen van Semma en andere bedrijven werkt Betalin ook aan het zelf maken van deze cellen, waarvoor Israëlische en Italiaanse subsidie is ontvangen.

Jarenlange klinische studies in het vooruitzicht
Diabetespatiënten zullen een paar jaar moeten wachten voordat de technologie volledig is getest. Tot nu toe heeft Betalin alleen dierproeven uitgevoerd. Bij muizen waarin de EMP werd geïmplanteerd, had ongeveer 70% van de muizen geen verdere insuline-injecties nodig, zelfs niet voor de langst geteste periode (90 dagen na de implantatie).

Volgens Kunicher zal het nog een jaar duren om al het regelwerk te voltooien dat nodig is om te beginnen met testen bij de mens. Betalin heeft internationale test-samen­werkingen opgezet met klinieken in Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten, Italië en China. Als alles goed gaat, duurt het nog vijf jaar voordat de EMP op de markt komt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.