Knesset-voorzitter: Palestijnse Staat is een absurditeit

Friday, February 14, 2020 |  Redactie Israel Today
Knesset- voorzitter Yuli Edelstein prees de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn frisse benadering van Israëlisch-Palestijnse vredes­bemiddeling, maar zei dat het Amerikaanse plan nog steeds één fatale fout bevat: een Palestijnse Staat.

'Het belang van het plan is dat het de hele aanpak verandert. Israël moet niet langer alles geven voor de kans op vrede. We worden niet langer schuldig verondersteld', zei Edelstein maandag in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Verwijzend naar Trump's uitgebreide voorstel 'Peace to Prosperity' (Vrede tot Welvaart), legde Edelstein verder uit, dat de reden dat het niet zal lukken om het vredesproces op gang te brengen is omdat het de Palestijnen een onafhankelijke Staat garandeert.

'Dit vertelt de Palestijnen dat ze niet echt behoeven te onderhandelen, dat ze nog steeds een Staat zullen krijgen, zelfs als ze de president van de Verenigde Staten een 'hond' noemen,' zei de Knesset-voorzitter.

Bovendien wees Edelstein op de absurditeit van het feit dat alle vredesplannen van de afgelopen 20 jaar te maken hebben gehad met de vraag, hoe Israël moet worden beschermd tegen geweld afkomstig van een toekomstige Palestijnse Staat.

'Iedereen weet dat deze Staat vanaf het begin vijandig zal zijn. Zullen de Amerikaanse mariniers ons moeten beschermen tegen het terrorisme?' vroeg hij. Het is een vraag die veel andere Israëli's ook hebben gesteld.

Als je er zomaar van uitgaat, wat zelfs de westerse vredesbemiddelaars doen, dat een toekomstige Palestijnse Staat de bron zal zijn van voortdurend terroristisch geweld tegen Israël, waarom zou je dan eigenlijk de oprichting ervan faciliteren?

Heeft de wereld niets geleerd van de volledige overdracht door Israël van de Gazastrook, die een toevluchtsoord voor jihadisten is geworden?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.