Groeten uit Israël - ברוך השם Baroech Hashem

vrijdag 14 februari 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

- Hoe gaat het met je? - Baroech Haschem

Als je een Israëli vraagt hoe het met hem gaat, antwoordt hij vaak: 'Baroech Hashem' - Gezegend zij God, of Geprezen zij de Heer. Aan de ene kant is dit een zeer mooie uitdrukking, want het is een uiting van dankbaarheid. Aan de andere kant kom je er echter niet achter hoe het werkelijk gaat met de ander.

Toen ik nieuw was in Israël, vroeg ik me af (ik ben al een tijdje in het land en verbaast me bijna niets meer) wat voor merkwaardige gesprekken veel mensen voeren. Die verlopen ongeveer zo:
'Hoe voel je je vandaag?'
'Baroech Hashem'
'Hoe gaat het met de kinderen?'
'Baroech Hashem'
'Hoe gaat het met de zaken?'
'Baroech Hashem'

Na de Baroech Hashem van de ene begint de andere gesprekspartner met de vragen. Raad eens wat elke keer het antwoord is….

Wat ik toen nog niet wist was, dat gebaren en nadruk een belangrijke rol spelen in zo'n gesprek. Een Baroech Hashem kan worden uitgesproken met een zucht, met vreugde in de stem, met verdriet en zo verder. Ondertussen moet ook letten op de gebaren van de persoon er tegenover, die kan zijn schouders ophalen, zijn ogen verdraaien, enzovoort. Op deze manier kan er dan een lang gesprek plaatsvinden en alles wat het heilige volk van Israël zegt is ' Geprezen zij de Heer'.

De voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, rabbi Lord Jonathan Sacks, heeft in een analyse van het Torah-gedeelte van deze week (Jethro) ontdekt, dat de term Baroech Hashem slechts drie keer voorkomt in de Bijbel, en interessant genoeg zijn het telkens weer niet-Joden die dit zo Joodse gezegde uitspreken. Jethro, de schoonvader van Mozes, zegt:
'En Jethro zei: Geloofd zij de HEERE (Baroech Hashem), Die jullie gered heeft uit de hand van de Egyptenaren en uit de hand van de farao, Die dit volk van onder de hand van de Egyptenaren gered heeft! (Exodus 18:10).
Eerder is God al met deze woorden gezegend door Noach en later door Eliëzer, de dienaar van Abraham.

Lord Jonathan Sacks leidt uit deze verzen af, dat de God van de Joden niet alleen hun God is, maar van de hele mensheid. Hij schiep het universum en deze wereld met alles erop en eraan en de mens naar zijn beeld, Hij is dus een universele God die door alle mensen erkend wil worden. Hij gaf de Joden, de nakomelingen van Abraham, de opdracht om deze kennis van God in de wereld uit te dragen.

Net als Noach, Eliëzer en Jethro hoeft men geen Jood te zijn om in de God van de Bijbel te geloven en in zijn wegen te wandelen. Je hebt ook geen vervangings­theologie nodig, of enige andere metafysische constructie. De goede oude Bijbel is volstrekt voldoende om ieder mens een indruk te geven van de Schepper. Zoals Hij in deze tijd nog in de wereld werkt, kunt u dan dagelijks lezen op onze website 😉.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend bewolkt met een verdere daling van de temperatuur, die iets boven het voor het jaargetijde normale niveau zal liggen. In de noordelijke bergen waait een sterke wind.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 17 graden, Tiberias op Zee van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,94 meter onder de zeespiegel.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.