Muziekvideo: Tegenover de berg Sinaï

Friday, February 14, 2020 |  Anat Schneider
‘Het is geen sprookje, vrienden’, zo begint de officiële hymne van Operatie Kadesh, de Sinaïoperatie in 1956. Dit lied is onlosmakelijk verbonden geraakt met de Israëlische cultuur, de cultuur van het zingen van liederen die later de ‘Liederen van Eretz Israël’ werden genoemd.

Het lied gaat over de terugkeer van het volk Israël naar zijn land. Het volk keert naar de berg Sinaï terug, die diep in het erfgoed van het volk geworteld zit. Het is de plek waar het volk voor de eerste keer uitsprak: ‘We zullen het doen en luisteren’ (‘Na’ase ve nishma’).

Wanneer het volk Israël naar zijn vaderland terugkeert, wordt het aan de berg Sinaï en het verbond herinnerd. De woorden van het lied getuigen van het vernieuwde verbond tussen het volk en God. Het gaat over het visioen dat in onze tijd werkelijkheid is geworden.

De bekende Nachalgroep, de muzikale tak van het Israëlische leger, werd uitgenodigd om naar het huis van de componist Moshe Wilensky te komen. Pas toen ze bij hem thuis waren, kregen ze de tekst van het lied uitgereikt. Ze moesten beloven de tekst van Yehiel Mohar geheim te houden tot het goede moment zou zijn gekomen om het lied te zingen. Het lied klinkt als een marslied van het leger dat naar zijn vaderland marcheert.

TEGENOVER DE BERG SINAI

Het is geen sprookje, vrienden,
en het is geen vervlogen droom:
kijk maar, hier voor de berg Sinaï
brandt de doornstruik.
En hij laait op in het lied
uit de monden van het jonge regiment,
en de poorten van de stad
met zonnerozen in hun hand.
Vrienden, het is geen droom,
en het is geen visioen van een dromer
van toen tot vandaag.
De doornstruik brandt.
Hij laait op in een lied van kracht
in het hart van God
[en in de harten] van de jongens van Sion
en van de troep van Israël.
Oh, vlam van God ...

Dit lied is overgenomen uit het Israel Today Magazine van september 2019.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.