Groeten uit Israël – Het probleem van de verkiezingen

Thursday, February 13, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Zo langzaamaan begin ik te geloven, dat nu werkelijk de lente komt. Eigenlijk is het steeds op Toe Bishvat, het nieuwjaarsfeest van de bomen, waarop we onze eerste voorjaarskriebels krijgen en genieten van de bloeiende natuur. Toen onze kinderen nog klein waren, hebben we vaak deel aan boomplant-acties met de school deel genomen. Deze keer was Toe Bishvat een van de koudste dagen van deze winter.

Het was echt heel koud, ook bij ons in Modi'in, waar het altijd veel warmer is dan in Jeruzalem. Zo werd op een avond in Jeruzalem slechts één graad gemeten, terwijl we in Modi'in tevreden waren met 6 graden.

Maar vandaag kreeg ik het gevoel dat de lente dichterbij kwam. Toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, werd ik begroet door aangename warme zonnestralen. Kan ik eindelijk mijn sjaal thuis laten?
De weer-app op mijn mobiele telefoon belooft een aangenaam weekeinde met temperaturen van rond de 20 graden, voor u, beste lezers, bijna zomers, is het niet?

Laten we meteen maar doorgaan met het weer voor vandaag in Israël:
De zon schijnt, het zal vandaag slechts gedeeltelijk bewolkt zijn en de temperaturen stijgen verder. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 19 graden en in Eilat aan de Rode Zee lijkt de zomer te zijn begonnen, daar wordt vandaag 26 graden verwacht.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer drie en een halve centimeter gestegen en ligt nu 209,96 meter onder de zeespiegel. Nog een meter hoger, en dan wordt de bovengrens bereikt, zodat het kan gebeuren dat aan het eind van de maand de dam bij Degania moet worden geopend om overstromingen te voorkomen. De laatste keer dat dit nodig was, was 25 jaar geleden. Wat een winter! (Meer hierover in het artikel Israël juicht: niveau Meer van Galilea ongekend hoog).

O ja, we krijgen verkiezingen
Op weg naar de redactie kwam ik langs een loterijkraam. Sommige zijn erg vroeg open, en als de prijs bijzonder hoog is, staan er nogal wat mensen 's ochtends vroeg in de rij om hun geluk te beproeven. Van tijd tot tijd wordt ik ook wat zwak en kruis ik een paar getallen aan. Toen ik dat laatst weer deed, herinnerde ik me dat we binnenkort weer moeten stemmen. Ik begrijp ook niet waarom het loterijbriefje me aan de verkiezingen deed denken. Lotto is een puur kansspel. Maar dat is bij verkiezingen toch niet het geval? Maar vandaag ben ik er niet zo zeker van. We hebben echt geluk nodig om te voorkomen dat we voor de vierde keer naar de stembureaus worden geroepen. We hebben gewoon geen zin meer.

Een loterijkraam in Jeruzalem. (Foto: Corinna Kern/Flash90)

En toen werd mij tenslotte gevraagd voor hoeveel keer mijn nummerkeuze geldig moet zijn. 'Dat zou een idee zijn,' dacht ik met een glimlach. Zo'n verkiezingsdag kost de Staat veel geld, de dag voor de eventueel noodza­kelijke vierde verkiezingen is nu al vastgesteld, dat zou 20 september 2020 zijn. Maar als ons op 2 maart weer wordt gevraagd om te stemmen, en aangezien we intussen hebben geleerd dat de kiezers toch bijna altijd op dezelfde partij stemmen, zouden we op deze dag twee keer kunnen stemmen, of gewoon afvinken voor hoeveel verkiezingen onze stem geldig zou moeten zijn.

Maar zo langzamerhand krijg ik het gevoel dat ik, voordat we hier een regering krijgen, loterijmiljonair zou kunnen worden. Wat mij betreft....

En nu heb ik genoeg gefantaseerd, over twee en een halve week zijn er verkiezingen, hopelijk voorlopig voor de laatste keer.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige donderdag toe. Het ga u goed!

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.