Defensie: Productie pantser-infanterievoertuig begint

Thursday, February 13, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Het Israëlische Ministerie van Defensie is begonnen met de serieproductie van de Eitan, wat standvastig of sterk betekent. Het is het eerste gepantserde infanterie­voertuig (APC) van de IDF op wielen, en zal eind 2021 operationeel zijn.

De Eiten is ontworpen op basis van de lessen die zijn getrokken uit de strijd tegen Hamas in de Gazastrook tijdens Operatie Protective Edge in 2014. Hij is bedoeld om de troepen beter te beveiligen en meer snelheid en mobiliteit te geven, en zal de verouderde M113 pantservoertuigen vervangen, bericht The Jerusalem Post.

De ontwikkeling en productie van de Eitan wordt geleid door het Directoraat Gepantserde Voertuigen van het Israëlische Ministerie van Defensie, in samenwerking met diens missie naar de Verenigde Staten en het Directoraat Productie en Aankoop. De Eitan werd voor het eerst onthuld in 2016 voor het eerst getoond, en heeft sindsdien een uitgebreide reeks tests ondergaan, in samenwerking met o.a. de Nachal Brigade, die het voertuig als eerste in gebruik zal nemen.

Als APC op wielen zal de Eitan niet hoeven te worden verplaatst met zware transporteurs zoals de Namer en andere APC's die door het leger worden gebruikt, en hij zal wendbaarder zijn in stedelijke gebieden zoals de Gazastrook. De Eitan is acht meter lang en drie meter breed en weegt 30 tot 35 ton. De Eitan heeft een 750 pk sterke motor en kan met 90 km/u over verharde wegen in de stad rijden. Hij kan off-road manoeuvreren met onafhankelijke vering en een off-the-shelf aandrijving.

De Eitan, het nieuwe gepantserde personenvoertuig van de IDF. (Foto: Ministerie van Defensie)

De Eitan zal tegelijkertijd in meer dan 60 fabrieken in Israël en de Verenigde Staten worden geproduceerd. Elke APC vereist de productie van ongeveer een miljoen onderdelen, waaronder meer dan 20 ton staal, 30 km lasdraad, 6 km stroom- en communicatiekabel en ongeveer 70 liter verf. Alle onderdelen zullen worden geassembleerd in het Ontwikkelings- en Onderhouds­centrum van het Directoraat Techniek en Logistiek van de IDF.

Hij wordt bediend door een commandant, een schutter en een chauffeur. Het voertuig kan negen gevechts­soldaten vervoeren in een geklimatiseerde omgeving. Het voertuig en zijn ophangsysteem zijn verbeterd om de bemanning zo goed mogelijk te beschermen en te kunnen overleven. Daarnaast zijn er verbeteringen aangebracht aan de elektrische en besturingssystemen.

De Eitan is uitgerust met een onbemande koepel, een FN MAG, een 0,50 kaliber zwaar machinegeweer en een 30 mm. kanon met een bereik van 2.500 meter. Zijn raketwerper kan op afstand worden bediend zonder dat de bemanning het voertuig verlaat en zich blootstelt aan vijandelijk vuur.

Het voertuig heeft een perifeer observatiesysteem, een hoge-resolutie touchscreen systeem dat een 360-graden zicht op het slagveld biedt en diverse geavanceerde wapensystemen, zoals de Iron Fist, een actief verdedigings­systeem dat raketten en raketgranaten kan onderscheppen - wapens die Hamas met dodelijke nauwkeurigheid tegen oudere APC's gebruikte.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.