Groeten uit Israël - Dit was al zo in David's tijd!

Wednesday, February 12, 2020 |  Hanna Ross
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een paar dagen geleden zaten Dov en ik bij elkaar tijdens de lunch, zoals we vaak doen. Hij bezet dan altijd snel de beste tafel, legt zijn mobiele telefoon en bestek erop, op de Israëlische manier is de tafel dan 'bezet'. We praten vaak over de niet-religieuze en religieuze Joden in Israël, en we vinden het allebei jammer dat de kloof zo groot is.

In zijn 'Groeten uit Israël’ artikel schreef hij eens, dat zijn zoon in het leger niet wordt betaald, maar dat de yeshiva-studenten, die zich ‘drukken’ voor de militaire dienstplicht, door de Staat worden doorbetaald. Daarbij moest ik hem corrigeren. Dat was misschien 20 jaar geleden zo, toen de kinderbijslag vier keer zo hoog was en de getrouwde yeshiva-studenten betalingen van de Staat ontvingen. Dat is al lang niet meer zo, en de meeste religieuze mannen kunnen het zich niet meer veroorloven, 'alleen maar' te studeren. Dus ik betaal al 1.000 shekel per maand voor mijn 14-jarige zoon aan de yeshiva (tot hij trouwt...), in het leger krijg je 'tenminste' zakgeld.

De 'bezette' tafel in de keuken van de redactie. Foto: Dov Eilon)

Het belang van leren komt niet uit de lucht vallen, het is stevig verankerd in de boeken van Mozes, bijvoorbeeld in Deuteronomium 6:6-7 ’Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat...’ Dat klinkt voor mij niet, alsof je alleen met je religie en identiteit bezig moet zijn als je er tijd voor hebt...

Al in de dagen van Mozes en David ging de helft van hen naar de strijd en de andere helft bad, simpelweg omdat ze ervan overtuigd waren dat zonder God niets werkt en slaagt.

Bovendien zijn de religieuzen niet zo slecht. Op Shabbat zag ik ooit een religieuze man die de synagoge uitrende, zijn vrouw de gebedsmantel toewiep, in de ambulance stapte en snel wegreed. Ook dat heeft God bevolen, het menselijk leven staat boven alles, ook boven de Shabbat die door God is opgedragen.

En nu nog even het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een duidelijke stijging van de temperatuur. Tot de middag kunnen er in het noorden en ook in het midden van het land nog regenbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee en een halve centimeter gestegen en ligt nu 209.995 meter onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag.

Shalom uit Jeruzalem!
Hanna

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.