Arabieren stemmen anders bij de derde verkiezingen

dinsdag 11 februari 2020 |  Redactie Israel Today
De Gemeenschappelijke Arabische Lijst zou in de problemen kunnen komen wanneer er in Israël over krap drie weken weer wordt gestemd. De publicatie van het plan 'Van vrede tot welvaart' van de Amerikaanse president Donald Trump verontrust veel Israëlische Arabieren.

Deze 'Deal van de Eeuw' voorziet er in om enkele Arabische steden in Israël te ruilen voor grote Joodse nederzettingenblokken in Judea en Samaria. Met name de inwoners van het gebied van Neder-Galilea, dat bekend staat als de 'Driehoek' zouden ineens 'Palestijnen' kunnen zijn (als er een reële mogelijkheid zou bestaan om het plan uit te voeren).

Uit een onderzoek van de Arabisch-talige website PANET bleek dat 82 procent van de Arabieren die in deze regio wonen er de voorkeur aan geeft Israëlisch te blijven.

Maar dat is nog niet alles. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 58,8 procent van de Arabische kiezers bij de komende verkiezingen op een andere partij zouden kunnen stemmen, omdat ze zich er zorgen over maken dat ze 'Palestijn' zouden worden.

Jarenlang is een groeiend aantal Arabische kiezers er over gefrustreerd dat de Gemeenschappelijke Arabische Lijst zich te veel concentreert op de Palestijnse kwestie en niet genoeg doet om hun gemeenschappen echt te vertegenwoordigen.

Uit angst voor het verlies van het Israëlische staats­burger­schap kunnen volgens het onderzoek veel Arabische kiezers ervoor kiezen om op een van de centrumlinkse partijen in Israël te stemmen. Die verwerpen de in het plan van Trump gepresenteerde overeenkomsten voor gebiedsruil.

Velen zouden ook terughoudend kunnen zijn om zich te blijven identificeren met de Palestijnse zaak door op de Gemeenschappelijke Arabische Lijst te stemmen, die zich openlijk identificeert met de Palestijnse zaak. Je kunt je immers niet langer 'Palestijn' noemen en dan geen burger van een toekomstige Palestijnse Staat worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.