Groeten uit Israël - Luxe problemen

Tuesday, February 11, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een paar dagen geleden wilden, zoals gewoonlijk, de vaatwasser aanzetten voordat we naar bed gingen,. Helaas was het niet mogelijk om de aan/uit-knop in te drukken, omdat die naar binnen gegleden en geblokkeerd was. Noch het induwen, noch het er op timmeren en uit elkaar halen van de machine op het late uur bracht ons verder. Ja, wat kan je anders doen, dan de volgende ochtend de hele machine uitruimen en met de hand gaan afwassen.

De volgende ochtend kwam een vakman even langs om het probleem te bekijken. Hij zei dat het hele bovenstuk met alle knoppen vervangen en besteld moest worden. Een technicus, met wie mijn man daarna telefonisch contact opnam, zei toen dat het 250 shekels zou kosten als hij langs zou komen en het probleem zou bekijken. De hele reparatie is hier natuurlijk niet bij inbegrepen.

Aangezien we over ongeveer vier maanden gaan verhuizen en toch een nieuwe machine gaan kopen, hebben we besloten om tot de verhuizing met de hand af te wassen. Eigenlijk zijn we nog steeds gemotiveerd om dit te doen, maar het is ongelooflijk hoeveel meer tijd we nu in de keuken doorbrengen. Het is verbazingwekkend hoeveel een gezin van zeven personen in één dag aan serviesgoed gebruikt.

In Israël is het echter absoluut niet vanzelfsprekend om een vaatwasser te bezitten. Ik heb enkele vriendinnen die ook kinderen hebben, een van hen heeft er vijf, de andere zelfs acht, en sinds jaren dien die de afwas alleen maar met de hand! In religieuze gezinnen bijvoorbeeld, die vaak veel kinderen hebben, vind je zelden een vaatwasser. Bovendien kan serviesgoed voor vlees- en en voor melkgerechten niet samen in de machine worden afgewassen. Dat maakt alles wat ingewikkelder, en daarom is het beter om alles vanaf het begin met de hand af te wassen.

Beslist geen plastic borden en bestek
Enkele maanden geleden werd via Facebook het nieuws verspreid dat er verschillende gezinnen in Israël zijn die ALLEEN plastic wegwerp servies zouden gebruiken, alleen omdat er daarna praktisch niets meer af te wassen is. Schandalig! Later is er zelfs een reportage over gemaakt op TV.

Nee, ik sta de komende maanden liever in de keuken dan dat ik dit het milieu aandoe! En tijdens het afwassen denk ik vaak aan mijn vriendinnen, die nog nooit een vaatwasser hebben gehad. Of, bijvoorbeeld, aan mijn oma, die, toen ze kleine kinderen had, helemaal geen luxe machines kende, zoals een wasmachine, droger of vaatwasser. Ongelooflijk, waar we tegenwoordig een machine voor hebben! Oh, we zijn verwend.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
De foto hierboven met de prachtige zonsopgang heb ik vanmorgen gemaakt, toen ik mijn nederzetting verliet. Vanaf morgen zal het eindelijk weer wat warmer worden.
Vandaag is het overwegend bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. Maar het blijft te koel voor het jaargetijde. Rond de middag kunnen er in het noorden en het centrum van het land af en toe regenbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 8 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden, bij de Dode Zee 15 graden, Be'er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 2,02 meter onder de zeespiegel.

Nu wens ik u, samen met mijn collega's hier bij Israel Today, een prachtige dinsdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.