Israël heeft al een datum voor vierde verkiezingen

Monday, February 10, 2020 |  Redactie Israel Today
Binnen drie weken zijn er in Israël voor de derde keer in een jaar landelijke verkiezingen. En de autoriteiten maken zich nu al zorgen dat er deze keer waarschijnlijk ook geen regering komt. Daarom is als voorzorgs­maatregel een datum vastgelegd, voor het geval dat…

De Israëlische politieke commentator Amit Segal schreef in het dagblad Yediot Achronot: "Terwijl de stembiljetten voor de derde verkiezing worden gedrukt, heeft het Centraal Verkiezingscomité in stilte al een datum voor een vierde verkiezing vastgelegd. Die datum is 8 september 2020. Ze lijken dus erg sceptisch (over de vorming van een Israëlische regering). Maar ook zeer realistisch."

Hoe realistisch zo'n scenario is, blijkt uit de huidige enquêtes, waarvan de resultaten aantonen dat de resultaten van de verkiezingen precies hetzelfde zullen zijn als in de vorige twee:

Op 2 maart zou de partij Blauw-Wit opnieuw 36 zetels krijgen, de Verenigde Arabische Lijst 13, Shass 8, Yemina (een coalitie van rechtse partijen) 8, Arbeidspartij-Meretz 8, de Verenigde Torah-partij 7 en Yisraël Betenoe 6 zetels.

Blauw-wit zou dus opnieuw de grootste partij zijn, maar zou niet in staat zijn om een meerderheid te behalen. Met behulp van een coalitie zou de centrum-linkse groep slechts to 44 van de 120 Knesset-zetels komen. Premier Netanyahu en de rechtsse partijen zouden samen met andere zetels 57 zetels kunnen krijgen, maar ook geen meerderheid kunnen vormen.

Avigdor Lieberman's partij Israel Betenoe heeft uitdrukkelijk verklaard, dat hij geen coalitie zal vormen met een regering onder Netanyahu waarvan de ultra-orthodoxe partijen deel uitmaken. Maar zijn partij heeft ook niet genoeg zetels om de partij Blauw-Wit te helpen om een stabiele regering te vormen.

Met andere woorden, het Israëls Centrale Verkiezingscomité van handelt eigenlijk relatief pragmatisch. De vraag is dan, blijft het bij een vierde verkiezing?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.