Apple's Siri: Israël is een 'Zionistische Bezettingsstaat'

Monday, February 10, 2020 |  Redactie Israel Today
Objectiviteit wordt vaak als een banier van betrouw­baar­heid beschouwd. Maar de realiteit is dat wij mensen van nature subjectief zijn. Daaraan kunnen zelfs de grootste, vermoedelijk meest neutrale organisaties niet kunnen ontsnappen. Neem bijvoorbeeld ‘Siri’ van Apple.

De 'Siri' persoonlijke assistent, die op alle iPhones is voorgeïnstalleerd, is de eerste stop geworden voor veel mensen die snel op zoek zijn naar informatie over een breed scala aan onderwerpen. Maar ze lijkt bepaald niet van Israël te houden. Ik vraag me af wie haar dat geleerd heeft...


Vorige maand vroeg een gebruiker in de Verenigde Staten aan Siri wie de president van Israël is. Siri antwoordde correct dat Re’oeven Rivlin de betreffende president is, maar noemde hem niet de president van Israël, maar van de 'zionistische bezettingsstaat'.


Een aantal andere gebruikers van de iPhone stelden Siri snel dezelfde vraag en kregen hetzelfde beschamende antwoord, wat bevestigde dat dit geen propagandastunt van de gebruiker zelf was.Het siert Apple dat de fout snel werd verholpen, en binnen het uur noemde Siri Rivlin correct de president van Israël.

Toch is het platform van Apple zo beveiligd als ze zelf toestaan. Wat betekent dat dit geen hack was, maar eerder een reactie die opzettelijk door iemand binnen Apple is geprogrammeerd.


Hoewel er ongetwijfeld veel mensen bij Apple werken die de Palestijnse zaak steunen (en dat is zeker hun goed recht), is het misbruiken van een platform, dat voor iedereen zou zijn gemaakt, om daarop een eenzijdige politieke agenda te bevorderen, volstrekt onaan­vaardbaar.

Helaas blijft Siri struikelen op andere gebieden die verband houden met Israël en het conflict in het Midden-Oosten.

Op de vraag wat de hoofdstad van Israël is, speelt Siri op veilig en geeft hij, in plaats van rechtstreeks te antwoorden, de resultaten weer van een zoektocht op internet.

Ze gelooft ook dat 'Palestina' al een onafhankelijke en soevereine staat is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.