Groeten uit Israël – Woestijnmensen en sneeuw

Monday, February 10, 2020 |  Ryan Jones
Dit circus gebeurt minstens één keer in de winter bij ons. In het nieuws klinken enthousiaste berichten over de kans op wat sneeuw. De kinderen zijn vol hoop en kijken uit naar een vrije dag. En inderdaad, de temperatuur daalt tot onder het vriespunt. En dan is er uiteindelijk geen neerslag, dus geen sneeuw.

Afgelopen nacht werd Israël getroffen door een enorme koudegolf. Daarvoor had het de laatste dagen veel geregend. Het was dus heel logisch om te praten over mogelijke sneeuw in Jeruzalem.

En toen kwam de ochtend, er lag geen sneeuw! Voor iemand als ik, die in een kouder klimaat [in de VS] is opgegroeid, was het des te frustrerender dat de lessen in de scholen van Jeruzalem vandaag toch pas om een uur beginnen. Waarom?! Het is echt heel erg koud buiten, maar er ligt geen laagje ijs of een sneeuwvlokje op de grond.

Een woestijnvolk
Dit is een teleurstelling, waarmee ik niet alleen te maken heb als er hoop is op wat sneeuw. Zelfs normale regenval kan het gedrag van Israëli's drastisch veranderen, vooral op straat.

Jaren geleden was ik met enkele Israëlische vrienden in een skigebied in Colorado. Mijn vriend had een deel van zijn jeugd in Canada doorgebracht en was gewend aan de sneeuw en was een veel betere skiër dan ik. Maar zijn kinderen zagen voor het eerst zoveel sneeuw en ze hadden moeite om overeind te blijven.

'We zijn gewoon een woestijnvolk', zei mijn vriend, terwijl hij zijn schouders ophaalde en lachte.
'Woestijn' is een relatief begrip. Een groot deel van Israël bevindt zich op de vruchtbare halve maan van het Midden-Oosten, dat weer een paradijs is geworden onder de soevereiniteit van de Joodse staat. Toch is 60 procent van het grondgebied van Israël woestijn en is het hele land relatief droog en dorstig.

De meeste Israëli's hebben inderdaad een mentaliteit van het Midden-Oosten aangenomen wat het weer betreft, ook al zijn hun ouders hier vanuit veel nattere en koudere plaatsen teruggekeerd.

En daarom maak ik me zorgen, wanneer we vandaag later naar school gaan en wat later gaan werken. Er hoeven maar een paar sneeuwvlokken in de lucht te verschijnen en de hele stad Jeruzalem wordt gek. En dan gaat ineens iedereen proberen om heel snel thuis te komen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend bewolkt en koud. Van het noorden tot aan de Negev kunnen er af en toe regenbuien voorkomen. In de hoger gelegen gebieden in het noorden en het midden van het land kan het een beetje sneeuwen. Het zal ook de komende nacht erg koud blijven. Er is kans op vorst.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 10 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 13 graden, bij de Dode Zee 15 graden, Be'er Sheva 11 graden, Eilat aan de Rode Zee 16 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea steeg in het weekend met 8,5 centimeter en ligt nu 210 meter onder de zeespiegel.

Maar als je nu sneeuw in Israël wilt ervaren, kun je naar het noorden gaan, naar de Golanhoogte, waar het gisteren daadwerkelijk heeft gesneeuwd. De foto van vandaag komt daar vandaan.

En nu wens ik u, namens het hele Israel Today redactieteam, een prachtige maandag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Ryan

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.