Gaat Netanyahu de Bijbelse gebieden annexeren?

Sunday, February 09, 2020 |  Ryan Jones
Premier Benjamin Netanyahu benadrukt, dat hij bereid is tot eenzijdige annexatie van de Bijbelse gebieden Judea en Samaria. Critici zeggen dat het alleen maar campagne­retoriek is om drie weken voordat Israël weer naar de stembus gaat, zijn kiezers aan te sporen.

Afbeelding: Demonstratie voor annexatie. Tekst op de middelste poster: Soevereiniteit = Zionisme. (Foto: Flash90)

De Ameikaanse president Donald Trump zette vorige maand met de ‘Deal van de Eeuw’ het vredesproces in het Midden-Oosten op zijn kop toen hij definitief zijn ,,Vrede tot Welvaart' voorstel onthulde.

Voor het eerst had een grote westerse vredes­bemiddelaar de Israëlische soevereiniteit over de meeste Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever voorgesteld als een vooraf bepaald resultaat van de vredesonderhandelingen.

Israël beschouwde dat als een groen licht. 'We zijn al op het hoogtepunt van het proces van het in kaart brengen van het gebied dat volgens het plan van Trump deel zal gaan uitmaken van de Staat Israël. Het zal niet te lang duren,' zei Netanyahu bij een campagne­bijeenkomst dit weekeinde in de Joodse nederzetting Ma'ale Adumim nabij Jeruzalem.

Geen betere kans
Minister van Defensie Naftali Bennett drong er bij Netanyahu op aan om Judea en Samaria nu te annexeren, voordat het te laat is. 'Er zal nooit een betere gelegenheid komen om de soevereiniteit over ons land op te leggen,' zei Bennett vrijdag. 'Zonder soevereiniteit krijgen we een terroristische Palestijnse Staat met Jeruzalem als hoofdstad.'

Netanyahu temperde de verwachtingen een beetje, en zei vorige week in een bijeenkomst in Bet Shemesh, dat hij alleen met de uitvoering van de annexatie kan beginnen indien en nadat hij herverkiezing wint.
'Wij in de Likoed kunnen niet toestaan dat deze historische kans ons ontglipt,' zei Bibi. 'We hebben het gebracht en we zijn hier om het te realiseren. Maar om het veilig te stellen, om de grenzen van Israël veilig te stellen, om de toekomst van Israël veilig te stellen, heb ik deze keer nodig dat alle leden van de Likoed, alle Likoedniks, hun huis uit komen om te stemmen'.

Netanyahu waarschuwde dat als zijn rivaal, partijleider Benny Gantz van Blauw-Wit, premier zou worden, Israël deze 'historische kans' volledig zou missen.

'Gantz zegt dat hij het plan accepteert, maar hij voegt er een kleinigheid aan toe. Hij zegt: 'Ik accepteer het programma, maar alleen met een overeenkomst, met een internationale overeenkomst. Ik bedoel, alles wat ik heb gezegd, de Palestijnen moeten ermee instemmen, de VN moet ermee instemmen, de EU moet ermee instemmen', aldus Netanyahu, die suggereerde dat onder Gantz de annexatie gewoonweg nooit zou gebeuren.

Bibi's loze beloftes
Maar er zijn mensen, zelfs aan de rechterzijde van het politieke spectrum, die zeggen dat ook Netanyahu nooit werkelijk de 30 procent van Judea en Samaria zal annexeren die het plan van Trump binnen de toekomstige grenzen van Israël opneemt.

'Laten we onszelf niet bedriegen. Na de verkiezingen zal er niets gebeuren. Wie er op vertrouwt, dat Netanyahu na de verkiezingen de soevereiniteit over ook maar één zandkorrel in Judea en Samaria zal toepassen, heeft het mis', beweert Avigdor Lieberman, de leider van de partij Yisrael Betenoe.

Lieberman werd zoiets als een ‘kingmaker’ na de verkiezingen van september, toen zowel Netanyahu als Gantz hem wanhopig het hof maakten om zich bij hun respectieve coalities aan te sluiten.

Maar Lieberman en Netanyahu staan al jaren op gespannen voet met elkaar, en zelfs met de kwestie van de Joodse soevereiniteit over de bijbelse gebieden. Lieberman vertelde activisten van de 'Soevereiniteit' beweging, dat hij vorig jaar al had aangedrongen op uitbreiding van de Israëlische wet over de Jordaanvallei, waarna het wetsvoorstel vervolgens door niemand minder dan Netanyahu was getorpedeerd.

Ongemakkelijke Trump
Ondertussen lijkt de regering-Trump niet gelukkig met de snelheid, waarmee de Israëli's aan de slag gaan met hetgeen zij als de goedkeuring van het Witte Huis beschouwen, om deze betwiste gebieden onvoorwaardelijk te annexeren.

Amerikaanse functionarissen hebben de afgelopen week laten weten, dat Israël niet hun steun heeft om onmiddellijk verder te gaan met annexatie, ook al wordt dit voorgesteld als een onvoorwaardelijke concessie in het 'Vrede tot Welvaart'-plan.

Zelfs de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, komt nu terug op zijn eerdere opmerkingen dat Israël zijn soevereiniteit meteen zou kunnen beginnen op te leggen.

Friedman twitterde zondag:
'Zoals we hebben gezegd, is de toepassing van de Israëlische wet op het grondgebied waarin het plan voorziet dat het deel zal uitmaken van Israël, afhankelijk van de voltooiing van een inventarisatieproces door een gezamenlijk Israëlisch-Amerikaans comité. Elke unilaterale actie voorafgaand aan de voltooiing van het proces door het comité brengt het Plan en de Amerikaanse erkenning in gevaar.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.