Groeten uit Israël - De Shabbat of de familie?

Sunday, February 09, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen heb ik het weer echt verkeerd ingeschat. Ik had te veel vertrouwd op een voorspelling van gisteren, dat het waarschijnlijk koud zou zijn, maar de zware regenval die we in het weekeinde hadden, zou afnemen. Nou, dat het koud zou worden klopte wel, maar het had ook nog geregend toen ik naar de bus liep. Aangekomen in Jeruzalem regende het nog steeds. 'Dus wat stom,' dacht ik toen ik uit de bus stapte, mijn pet opzette en naar de tram rende.

Ik ben relatief droog bij de redactie aangekomen, nu ik dit schrijf is de temperatuur buiten 3 graden. Dat is relatief koud voor onze omgeving. Maar in de nacht op dinsdag zou het veel kouder worden, tot min 2 graden hier in Jeruzalem. En mocht het dan nog bewolkt zijn, dan konden we eindelijk wat sneeuwvlokken zien.

Nu eerst maar het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend lichte buien in het centrum en het zuiden van het land. Op grote hoogten in het noorden en het centrum kan een beetje sneeuw vallen. Het wordt koud. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 11 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden, bij de Dode Zee 15 graden, Be'er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog eens 2,5 centimeter gestegen en ligt nu 210.125 meter onder de zeespiegel.

Autorijden op Shabbat
Het weekend was regenachtig zoals ik al zei. Maar we zijn er deze winter aan gewend geraakt. Het is een uitzonderlijke winter. Toen mijn zoon en zijn vriendin al uit Tel Aviv bij ons waren aangekomen om Shabbat met ons door te brengen, belde mijn zwager. Hij nodigde ons bij hem uit. Zijn twee dochters waren er ook met hun echtgenoten en de baby. Dit was inderdaad een reden om de plannen te wijzigen en toe te zeggen.

Mijn zwager woont in Rishon LeZion, op slechts 20 minuten rijden van Modi'in. Toen we vrijdagavond bij hem aankwamen, nadat ik na wat zoeken eigenlijk een parkeerplaats had gevonden (ja, daar is ook een gebrek aan parkeer­ruimte), was de Shabbat­tafel al feestelijk gedekt. 'Daar ben je dan eindelijk', begroette mijn zwager ons met een kipa op zijn hoofd en de kiddoesh­wijn in zijn hand. Voor het eerst sinds lange tijd zat de uitgebreide familie weer aan één tafel en verwelkomde de Shabbat. Na de zegening op de wijn en het breken van de challah [gevlochten brood] begonnen we te eten.

Men zegt, dat de Shabbat er is voor de familie. Maar om deze Shabbat met de hele familie te kunnen doorbrengen, moesten we noodzakelijk met de auto rijden. Ook al beschouw ik mezelf niet als religieus, ik moest er toch over nadenken. We reden na het begin van de Shabbat met de auto, om samen met de familie de Shabbat-zegen uit te zeggen. Wat zouden de rabbijnen daar wel van zeggen.

Ik weet wat u er over zou zeggen, maar ik denk dat de familie op de eerste plaats komt en dat je het besturen van een auto gewoon niet meer als werken moet zien. Zie je, het conflict over Shabbat is overal aanwezig. Zonder Shabbat zouden we nauwelijks de kans krijgen om met de hele uitgebreide familie bij elkaar te komen.

In Duitsland, waar ik vandaan kom, moesten we indertijd op Shabbat met een auto rijden om bij de synagoge te komen. Zeker toen we in mijn woonplaats Oldenburg geen eigen synagoge hadden (inmiddels staat er een hele mooie synagoge) en toen helemaal naar Hannover waren gereden om een shabbatsdienst bij te wonen.

Hoe dan ook, het was een mooie Shabbat. Maar onze zoon nam gisteren weer relatief vroeg afscheid van ons. Weet je waarom? Hij wilde in Tel Aviv snel een parkeer­plaats voor de auto zoeken.

En nu wens ik jullie een goede nieuwe week en een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.