Palestijnen reageren op vredesplan met Dag van Woede

Friday, February 07, 2020 |  Ryan Jones
Donderdag gebeuren een reeks terroristische incidenten in Samaria en Jeruzalem, na een oproep van de Palestijnse Autoriteit tot verzet tegen Trump’s vredesplan, de Deal van de Eeuw. Hierbij raakten 14 Israëlische militairen en politieagenten gewond, en werden tenminste drie Palestijnen gedood.

Jared Kushner, de schoonzoon van Tromp en de voornaamste auteur van het voorstel 'Vrede tot welvaart', stelde de Palestijnse president Machmoud Abbas verantwoordelijk voor de gevaarlijke escalatie.

'Hij roept op tot dagen van woede als reactie [op vredesinspanningen], en hij deed dat zelfs voordat hij het plan had gezien,' zei Kushner tegen verslaggevers na de briefing van de VN-Veiligheidsraad over het radicale nieuwe schema van het Witte Huis van Trump voor het beëindigen van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Enkele dagen voordat het plan openbaar werd gemaakt, schepte Abbas namelijk op dat hij een telefoongesprek van Trump had geweigerd, en noemde de Amerikaanse president een ‘hond en een zoon van een hond'.

Bovendien verklaarde Abbas, dat 'het verzet op alle geschilpunten moet worden geëscaleerd. Alle jongeren moeten worden aangemoedigd.’ Het is duidelijk dat de Palestijnse en geradicaliseerde Israëlische Arabieren die oproep hebben opgepakt.

Netanyahu : Geweld zal je niet helpen
Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde Abbas, dat deze nieuwe golf van geweld de Palestijnen niet meer zou helpen dan de escalaties in het verleden.
'Dit zal je niet helpen. Niet de steekpartijen, niet de auto- aanvallen, niet de sluipschutters, en niet de opruiing,' zei Netanyahu in een directe persoonlijke oproep aan Abbas.
'We zullen alles doen wat nodig is om te waken over onze veiligheid, onze grenzen te beveiligen, en onze toekomst veilig te stellen. We zullen dit met u doen of zonder u,' vervolgde de Israëlische leider.

Altijd de schuld van iemand anders
Zoals voorspelbaar negeerde Abbas zijn eigen medeplichtigheid en gaf Trump volledig de schuld van het geweld van donderdag.
In een verklaring, die op de officiële website van de Palestijnse Autoriteit werd geplaatst, benadrukte Abbas dat het de 'Deal van de Eeuw' was die 'deze sfeer van escalatie en spanning had geschapen door te proberen onjuiste feiten te realiseren, waarvoor we herhaaldelijk hebben gewaarschuwd'.

De Palestijnse leider dreigde verder: 'Elke deal die niet tegemoetkomt aan de rechten van ons volk en niet gericht is op een rechtvaardige en alomvattende vrede zal onvermijdelijk leiden tot de escalatie die we nu meemaken. Het Palestijnse volk en zijn leiderschap zullen sterk staan tegenover al deze samen­zweringen en ze zullen ze verijdelen, net als bij alle eerdere samen­zweringen, ongeacht de offers'.

Het plan van Trump zal in elk geval hopelijk dienen om voor eens en altijd duidelijk te maken, dat het huidige Palestijnse leiderschap eenvoudigweg niet wil dat er een einde komt aan het conflict, tenzij op onmogelijke voorwaarden, die het einde van de Joodse Staat zouden betekenen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.