Moslim geworden christen probeert agent te vermoorden

Friday, February 07, 2020 |  Ryan Jones
Een Israëlische Arabier beschoot en verwondde donderdag een politieagent in de Oude Stad van Jeruzalem. De aanvaller werd door agenten neergeschoten en overleed. Dit wat slechts een van de vele terroristische incidenten op die dag.

De aanvaller werd later geïdentificeerd als een 40-jarige man uit de noordelijke havenstad Haifa. Interessanter was dat hij als christen was geboren, maar zich onlangs tot de islam had bekeerd. Haifa heeft een grote bevolking, waarvan velen christenen zijn.

Dat deze man vrijwel onmiddellijk overging tot terroristisch geweld tegen Israël, maakt duidelijk dat islamitische bekeringen in de Joodse Staat net zo radicaal kunnen zijn, en vaak ook zijn, als in plaatsen zoals Gaza, Syrië en Irak.

De terrorist werd al snel neergeschoten en gedood door andere politieagenten bij de Leeuwenpoort van Jeruzalem. Het Israëlische slachtoffer werd behandeld voor lichte verwondingen.

Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan verklaarde later dat Israël 'niet zal toestaan dat de verachtelijke terroristen de veiligheid in Jeruzalem uithollen, en dat wij op alle mogelijke manieren zullen optreden voor het verhinderen van de plannen van de terreurgroepen om de spanningen in het gebied te laten escaleren'.

Het is relatief ongewoon dat Israëlische Arabieren, zowel christenen als moslims, hun toevlucht nemen tot terroristisch geweld tegen hun Joodse landgenoten, zelfs wanneer zij zich openlijk identificeren met de Palestijnse nationalistische zaak.

In feite zien we de laatste jaren steeds meer lokale Arabieren, zowel moslims als christenen, die zich vrijwillig dienst doen het Israëlische leger. In tegenstelling tot hun Joodse landgenoten zijn Arabische inwoners niet verplicht tot militaire dienst. Maar nu een groot deel van het Arabische Midden-Oosten de afgelopen jaren in een orgie van jihadistisch geweld is geraakt, beginnen steeds meer Arabieren hier de veiligheid en stabiliteit te waarderen die bij het leven in Israël behoren.

Tegelijkertijd zijn er nog steeds een aantal radicale islamitische predikers in Israël, die voortdurend proberen op te hitsen tot jihad tegen de Joodse Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.