Groeten uit Israël – Achtergebleven Start-Up Nation

Thursday, February 06, 2020 |  Ryan Jones
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Israël staat bekend als de Start-Up Nation. En niet voor niets. Het is ook niet slechts een label dat Israël op zichzelf toepast. Dat blijkt uit het feit dat alle grote internationale technologiereuzen R&D-centra en enkele volledige productiefaciliteiten in bedrijf hebben in de Joodse Staat.

De Israëli's weten hoe ze buiten het kader moeten denken, hoe ze echt moeten innoveren. Het maakt deel uit van het nationale karakter, gesmeed doordat ze decennia lang met onconventionele oplossingen moesten komen voor complexe en gevaarlijke situaties, of met ondergang werden bedreigd.

En die geest van innovatie wordt in de internationale markt zeer gewaardeerd. De ironie is dat Israëli's vaak tot de laatsten (in ieder geval in de westerse wereld) behoren, die profijt hebben van de Israëlische innovaties.

Ik heb onlangs de CyberTech Tel Aviv 2020 conferentie bijgewoond, samen met mijn oudste zoon, die studeert voor een hi-tech functie in de Israëlische luchtmacht. Toen de presentator bij een van de stands mijn zoon en zijn schoolkameraden vertelde, dat het waarschijnlijk vele jaren zou duren, voordat de getoonde technologieën beschikbaar waren voor de Israëlische consumenten, knikte ik rustig en instemmend. Het is een situatie waarvan ik me al vele jaren bewust ben en die mij frustreert.

CyberTech 2020 in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90

Waarom doen we in een land, dat zo geroemd wordt om zijn technologische bekwaamheid, nog steeds zoveel dingen op archaïsche, analoge wijze? Waarom werken de meeste Israëlische websites niet goed op mobiele telefoons, terwijl het Israël was dat de wereld voorzag van de technologie om moderne mobiele telefoons mogelijk te maken? Dan nog een vraag, over iets dat we het het afgelopen jaar een paar keer hebben gedaan: Waarom stemmen we nog steeds met primitieve en onzekere papieren stembiljetten, terwijl landen die veel minder bekend staan om hun hi-tech capaciteiten zijn, overgestapt op digitale stemmethodes?

Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Waze en de revolutie van de GPS-navigatie voor de consument waren in Israël al lange tijd bekend, voordat ze door Google werden overgenomen en in het buitenland populair werden.

Maar de grootste doorbraken van Israël komen ons meestal veel later dan de Amerikanen en Europeanen ten goede. De reden hiervoor is logisch, als je bedenkt dat Israël een te kleine markt is voor onze beste en slimste techneuten om hier hun aandacht op te vestigen. Zoveel lokale start-ups ontwikkelen hun producten met het oog op overname door westerse tech reuzen. En velen zijn daar succesvol in geweest.

Dus, terwijl we blij zijn dat u, beste lezers, vandaag kunt genieten van het allerbeste van de Israëlische technologie, is onze hoop dat wij Israëli's dat ook kunnen doen in de niet al te verre toekomst 😉.

En hier nog steeds het weer voor vandaag in Israël:
Geniet maar van het weer, het zou warmer worden, maar niet voor een lange tijd. Het is vandaag overwegend zonnig tot licht bewolkt met een verdere stijging van de temperaturen, die boven het gemiddelde van het seizoen zullen liggen. De komende nacht valt er weer de regen. En in het weekeinde zal het weer echt winters worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, bij de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 210.165 meter onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prettige en rustige donderdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Ryan

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.