Europa en de mislukte poging tot een resolutie

Wednesday, February 05, 2020 |  Ryan Jones
Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlands Beleid en Veiligheidsbeleid (zeg maar Buitenlandchef), voelde zich duidelijk zeer beledigd door het vredesvoorstel voor het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Donald Trump.

Afbeelding: Buitenlandchef Josep Borrell. (Foto: Stephanie Lecocq/EPA-EFE)

Eerder deze week heeft Borrell de EU met spoed bijeen geroepen om te stemmen over een resolutie, waarin het plan van Trump en het voornemen van Israël om het te gebruiken als groen licht voor de annexatie van grote delen van de zogenaamde 'Westbank' wordt veroordeeld.

Maar dat lukte Borrell niet. Voor dergelijke besluiten en verklaringen op het gebied van het buitenlands beleid is de volledige consensus van alle 27 EU-lidstaten vereist. En raad eens? Niet alle 27 Europese naties lijken een probleem te hebben met het plan van Trump, of misschien zelfs wel met de uiteindelijke uitoefening van de soevereiniteit van Israël over zijn Bijbelse kerngebied.

Volgens de Israëlische media hebben zes landen tegen de resolutie gestemd. Dat waren Italië, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Oostenrijk en twee niet genoemde Staten.

Borrell was ongetwijfeld woedend en besloot de verklaring onder zijn eigen naam te publiceren.
'Wij zijn vooral bezorgd over de verklaringen over het vooruitzicht van annexatie van de Jordaanvallei en andere delen van de Westelijke Jordaanoever,' zei Borrell, ondanks het feit dat hij officieel alleen voor zichzelf sprak.

'Stappen tot een annexatie, indien die worden uitgevoerd, kunnen niet onaangevochten voorbijgaan,' ging Borrell verder, dreigend met wat de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Lior Haiat een 'betreurenswaardige en vreemde' diplomatieke aanval op de Joodse Staat noemde.

Haiat waarschuwde Europa op zijn beurt, dat als Borrell zo zijn mond blijft opendoen, ondanks het feit dat een kwart van de lidstaten van de EU zich hiertegen verzet, Israël en de VS de betrokkenheid van Europa bij het vredesproces in het Midden-Oosten zouden kunnen beperken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.