Na de Deal van de eeuw: blijft alles hetzelfde?

Wednesday, February 05, 2020 |  Dov Eilon
De status quo is erg populair bij ons. Waarom zou je iets veranderen, als het toch helemaal niet zo slecht is? En waarom zouden de Palestijnen een eigen Staat oprichten, op eigen benen staan en hun rol als slachtoffers opgeven? Maar hoe lang kan dat zo doorgaan?

Sinds de publicatie van de Deal van de Eeuw (hoe vaak hebben we dit woord de laatste dagen niet gelezen...) en de enthousiaste artikelen in de Israëlische pers, zou je de indruk krijgen dat alle problemen van het zoge­naamde Israëlisch-Palestijnse conflict nu zijn opgelost. Maar maak je geen zorgen, alles blijft zoals het is. Immers, waarom zou je iets veranderen als het toch helemaal niet zo slecht is?

'Status quo' is een term die hier bij ons in Israël in allerlei contexten vaak wordt gebruikt, niet alleen bij het 'Palestijnse conflict', maar ook op andere gebieden, zoals het probleem met de orthodoxe Joden die weigeren in het Israëlische leger te dienen, of het geschil over de naleving van de Shabbat. Uiteindelijk wil iedereen alleen vasthouden aan de status quo.

En zo zal het volgens mij gaan met de zo bejubelde Deal van de Eeuw. Het was al een beetje vreemd, deze gebeurtenis in Washington, waar de deal werd gepresenteerd door de Amerikaanse president Trump. De afwezigheid van de onder­handelings­partner was al een teken dat dit plan nooit zal worden uitgevoerd. Al maanden eerder was het duidelijk dat er hier bij ons niets zou veranderen.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas zegt Nee, nee, en nog eens nee. (Foto: Flash90)

Waarom zou er iets veranderen, denken volgens mij vooral de Arabische 'Palestijnen'. Duizend keer zei de Palestijnse leider Machmoud Abbas 'Nee'. Ze willen geen eigen Staat. Waarom zouden ze dat willen? Plotseling zouden ze op eigen benen moeten staan, ze zouden uit hun comfortabele rol als slachtoffer moeten stappen. Ze zouden geen vluchtelingen meer zijn, een status die alleen bij hen van generatie op generatie wordt overgeërfd en die veel geld opbrengt. Dus waarom zou je nu een normale burger van een Staat zijn?!

TRT News informeerde in Abu Dis naar de mogelijkheid om hier de hoofdstad van Palestina te vestigen

Gisteren zag ik op de televisie een reportage van de Israëlische journalist Ohad Hemo. Hij was in Abu Dis onderweg, een Arabische stad ten oosten van Jeruzalem, aan de andere kant van de Groene Lijn. Abu Dis was ooit gepland als de zetel van het parlement van de Palestijnse Staat, en men was zelfs begonnen met de bouw van een parlements­gebouw. Abu Dis zou de hoofdstad worden in plaats van Jeruzalem, omdat de stad er direct naast ligt. Maar toen de tweede Intifada begon, werd de bouw van het parlements­gebouw stopgezet.
Ohad Hemo vroeg aan de lokale bevolking wat ze ervan zouden vinden om burger van de Palestijnse hoofdstad te worden, zoals nu weer in het vredesplan van Trump zou staan. Ze reageerden allemaal met afwijzing, alleen geheel Jeruzalem zou de hoofdstad moeten zijn, want daar is de Tempelberg met de Al Aqsa-moskee en er is ook de Kerk van het Heilig Graf. En wat moet er gebeuren met de Joden die daar wonen, vroeg de journalist. Ze zouden terug moeten gaan naar waar ze vandaan kwamen, was het antwoord.

Abu Dis is bijna Jeruzalem. Gezicht op Jeruzalem vanuit Abu Dis. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Tot zover de kans op een akkoord. Het zal nog wel een tijdje duren voordat we er allemaal toe bereid zijn. Maar het is duidelijk, dat we hier geen ‘eenstaatoplossing’ kunnen opleggen. Als we de Arabieren in Judea en Samaria de Israëlische nationaliteitzouden geven, zouden we al snel een Arabische premier hebben en zouden de Joden een minderheid worden.

Ook wanneer alle partijen tevreden lijken te zijn met de huidige situatie, de status-quo, kan het zo niet doorgaan. Maar hoe kunnen we een oplossing vinden, wanneer er alleen maar nee wordt gezegd (en dat niet alleen van Arabische kant)?

En hoe zit het met de Deal van de Eeuw? Zoals veel van zijn voorgangers zal die waarschijnlijk in een of andere lade verdwijnen en dan vergeten worden. Tot de volgende keer.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.