Groeten uit Israël – Shiva zitten bij de rouwenden

Wednesday, February 05, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Afgelopen dinsdag vernamen we dat de vader van een zeer goede vriend is overleden. Omdat het in het Jodendom gebruikelijk is om vanaf de dag van zijn dood 7 dagen 'in rouw te zitten', dachten we meteen aan welke dag we hen zouden kunnen bezoeken om de nabestaanden te troosten. Dus vrijdag, zodra de kinderen op school en de kleuterschool waren, vertrokken we naar het zuiden, naar Omer. Omer is een stad in de omgeving van de woestijnstad Be’er Sheva. De lucht was diepgrijs, zoals je kunt zien op de foto hierboven. Toch scheen de zon boven ons.

Mijn man is al sinds zijn kindertijd bevriend met de zoon van de overledene. Ik ken hem en zijn familie ook heel goed. De familie heeft veel verdrietige ervaringen meegemaakt. De vriend van mijn man heeft een 9 jaar oudere zus, en een paar jaar na hem is nog een meisje geboren. Toen ze 3 jaar oud was, viel ze uit het raam en stierf op de plaats van het ongeluk. Een paar jaar later, toen onze vriend 11 jaar oud was, stierf zijn moeder aan een longontsteking. Zware klappen van het noodlot voor dit jonge gezin. Onze vriend is net 38 jaar oud en heeft al een zus, moeder en vader verloren.

Enkele vrienden en familieleden waren er al toen we aankwamen. We hebben onze vriend en zijn zus omhelsd en ons medeleven uitgesproken. Het is gebruikelijk om tegen de rouwenden te zeggen 'ani mishtatef(et) betza’archa' wat betekent 'Ik neem deel aan uw verdriet' en 'She lo ted'oe od tza’ar' wat betekent 'moge u geen verder verdriet ervaren'. We zaten allemaal bij elkaar in de salon. Er stonden hapjes en drankjes op tafel. We hebben over van alles en nog wat gesproken, niet alleen over de rouw en de overledene. Onze vriend haalde toen een fotoalbum van zijn vader, uit de Zesdaagse Oorlog, toen hij als jonge soldaat had gevochten. Sommige foto's waren zwart-wit, andere in kleur. Zeer indrukwekkende foto's. Hij vertelde ons ook dat zijn vader nu naast zijn moeder is begraven, dus dat ze zijn plaats al 25 jaar, toen zij stierf, voor hem hebben gereserveerd.

In het Jodendom wordt je direct na je dood begraven. Meestal dezelfde dag, zoals in het voorbeeld van de vader van onze vriend, of uiterlijk de volgende dag. Daarna zit men 7 dagen bij elkaar in het huis van de nabestaanden, het heet 'Shiva', dat komt van het getal zeven, 'sheva'. Vrienden, familieleden en buren komen tijdens deze dagen langs en delen in het verdriet. Ze troosten elkaar en zijn er voor elkaar. Het eten dat je tijdens deze dagen eet is heel eenvoudig en de naaste familieleden van de rouwenden zorgen ervoor.

Elke Shiva is echter een beetje anders. Mijn man, bijvoorbeeld, kan zich herinneren toen hij een kind bij een Shiv'a was. De vrouwen schreeuwden en huilden heel hard, en ze sloegen zich steeds met hun handen op hun hoofd. Het hangt dus ook veel af van de achtergrond en de tradities; bij de Ashkenazische Joden bijvoorbeeld gaat alles wat rustiger. In het Jodendom wordt toch intens gerouwd.

Ik kan me Zwitserland herinneren - als iemand sterft, hebben hun familieleden nauwelijks tijd om te rouwen. Gewoonlijk is de begrafenis een week later en tijdens deze week moet alles worden voorbereid en georganiseerd voor de begrafenis. Er moeten rouw­kaarten en overlijdens­berichten worden geschreven, contact opgenomen met de autoriteiten en kerken, enz. Dan blijft er geen tijd over om te rouwen, hoewel dit zo belangrijk zou zijn. In het Jodendom rouwt men gedurende 7 dagen intensief, en in deze tijd is men nooit alleen en wordt men van alle kanten getroost en ondersteund. Na 7 dagen gaat men weer naar de begraafplaats, evenzo na 30 dagen rouw.
Genesis 50:10: 'Toen ze bij de Doornendorsvloer kwamen, die zich aan de overzijde van de Jordaan bevindt, bedreven ze daar rouw over hem met een grote en zeer zware rouwklacht. Jozef hield zeven dagen rouw over zijn vader.'

Op de terugweg kwam de blauwe lucht te voorschijn (Foto's: Ayala Shalmayev)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met een aanzienlijke stijging van de temperaturen, die op dit moment zelfs iets boven het normale niveau liggen. Maar het is nog geen lente, en in het weekeinde zal de winter naar verwachting in volle kracht terugkeren.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 20 graden, in Eilat aan de Rode Zee een aangename 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 210.185 m onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prettige en zonnige woensdag toe.
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.