Groeten uit Israël - Glimlach, dat is beter dan je denkt

Tuesday, February 04, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het was een normale ochtend onderweg naar mijn werk. Zoals gewoonlijk kroop het verkeer in zijn gebruikelijke langzame ochtendritme. Ik zette de muziek aan in de hoop iets te vinden dat mijn stemming zou verbeteren en me uit de schemering zou wekken en me zou voorbereiden op de nieuwe dag.

Toen het verkeer volledig tot stilstand kwam, hoorde ik van buiten harde muziek. Toen ik me omdraaide, zag ik een kapotte kleurrijke oude rammelkar met enorme luidsprekers op het dak. De autodeur stond open, op straat danste en sprong een orthodoxe Jood, en zong daarbij luidkeels over God en de Messias, terwijl uit zijn auto oosterse muziek klonk.

Hij sprong, danste en zong, hij leek gelukkig en probeerde de vreugde en het geloof in zijn hart over te brengen op de gefrustreerde chauffeurs, die probeerden op tijd op hun werk te komen. Nog half in slaap, was ik ineens helemaal wakker met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik heb mijn mobieltje gepakt en de scène gefilmd om er zeker van te zijn dat ik niet droomde (en dat u me ook zou geloven!).

Breslev, een tak van het chassidisch Jodendom, staat er in Israël om bekend dat ze de straat op gaat en hun vreugde in God uitspreken (niet anders dan veel charismatische christenen). Ze rijden meestal in grote bestelwagens met enorme luidsprekers op het dak en spelen chassidische muziek. Als ze bij een rood stoplicht komen, springt een groep chasidische Joden uit de bus en zingt en danst om anderen te verheugen en hen een beetje meer levensvreugde te brengen.

En het werkte. Ons humeur verbeterde toen het rode licht groen werd en de vrolijke dansers als muizen weer in hun auto verdwenen en doorreden naar het volgende stoplicht.

Inderdaad, wat een grote mitswa (gebod) om gelukkig te zijn en nog meer oude mensen (zoals ik) te helpen op een sombere ochtend in een drukke straat, die door de ochtendschemering wordt verlicht, wakker te worden. Zoals geschreven staat: 'Verheug je, want dit is een grote mitswa.' Prijs God.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. In het noorden en het centrum van het land kunnen plaatselijk regenbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be'erSheva 17 graden, in Eilat aan de Rode Zee wordt vandaag al de bijna zomerse temperatuur 22 graden verwacht. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 210,20 m onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prachtige en gelukkige dinsdag toe. Verheug u!

Shalom uit Jeruzalem!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.