‘Het plan van Trump is vergif verpakt als snoepgoed’

Monday, February 03, 2020 |  Redactie Israel Today
Het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump 'Van vrede naar welvaart' keert het beleid van tientallen jaren om, en ziet de Joodse nederzettingen niet als hindernis voor de vrede. En het plan geeft het groene licht voor de annexatie van deze gemeen­schappen door Israël en voor de 30 procent van Judea en Samaria waarin ze zich bevinden.

Waarom zijn de Joodse pioniers dan zo tegen de 'Deal van de Eeuw'? Tijdens een spoedvergadering eind vorige week bespraken afgevaardigden van de verenigingen van pioniers, waaronder rabbijnen, veiligheidsbeambten en landelijke politici, wat volgens hen het inherente gevaar is van het plan van Trump en hoe premier Benjamin Netanyahu het ondersteunt.

'Het plan is vergift verpakt als snoepgoed,' legde advocaat Elyakim Haetzni uit. 'De Amerikanen willen dat we alles slikken: de gevaarlijke Palestijnse Staat, die onomkeerbaar zal zijn en internationale implicaties heeft, en Israëlische soevereiniteit, die door toekomstige regeringen kan worden teruggedraaid.

Haetzni herhaalde veel uitspraken van de andere deelnemers en benadrukte, dat Netanyahu het plan van Trump niet moest 'doordrukken'.in de Knesset. Dit zou kunnen betekenen, dat hij voor de verkiezingen van volgende maand een van zijn belangrijkste kiesdistricten verliest. Dit is precies het tegen­over­gestelde van wat Netanyahu had verwacht nadat de deal openbaar was gemaakt.

Maar niet iedereen was ertegen. Shivi Froman, een religieuze Joodse pionier en mensenrechtenactivist, die zich voor Palestijnse kinderen inzet, zei dat er niets te vrezen viel van het plan. Een Palestijnse Staat bestaat de facto al in de gebieden, waar het plan van Trump hem officieel zou maken, zo argumenteerde hij. Het voordeel van het accepteren van dit feit in de context van het plan van Trump is, dat het ook het feit van de Joodse nederzettingen officieel accepteert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.