Israëlische Arabische leiders verwerpen voorstel Trump

Monday, February 03, 2020 |  Tsvi Sadan
In het vredesplan van president Trump is een voorstel opgenomen om 'de driehoekgemeenten deel uit te laten maken van de Staat Palestina'. Dat gedeelte vraagt om enige opheldering.

Het vredesplan van Trump ondervond felle tegenstand van Israëlische Arabieren, die bij Israël willen blijven. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

De gebieden die bekend zijn geworden als 'De Driehoek’ hebben betrekking op 19 Arabische dorpen en steden die door Israël werden geannexeerd, nadat de wapenstilstandslijn van 1949 door Israël en Jordanië was geaccepteerd. Deze lijn loopt overigens dwars door het midden van de dorpen Baqa al-Gharbiyye en Barta'a, en heeft die veranderd in aparte Israëlische en Jordaanse (later Palestijnse) dorpen. De grenslijn vanaf Tayibe in het zuiden tot Umm al-Fahm in het noorden is eigenlijk meer een gordel, waar volgens een onderzoek in 2016 zo'n 300.000 Arabieren wonen.

In een poging om de Arabische dominantie in dit strategische gebied te compenseren, bouwde Israël Joodse gemeenschappen langs de Driehoek, van Kibboets Eyal in het zuiden tot Kibboets Givat Oz in het noorden. Het 'zevensterrenplan' van 1991 voegde meer Joodse gemeenschappen toe langs de Driehoek, waaronder de steden Harish en Katzir.

Niet de eerste keer
Trump was niet de eerste die zo'n uitwisseling van gebieden suggereerde. Avigdor Lieberman, de leider van de partij Yisrael Betenoe, stelde het al voor in 2004, toen hij minister van Vervoer was. Lieberman's plan werd destijds niet serieus genomen door de Israëlische regering en werd sterk tegengewerkt door de Israëlisch-Arabische leiding en de Israëlische linkerzijde.

Lieberman's plan was echter wel zinvol. Toen de Israëli's voorstelden aan de Palestijnen om Joodse nederzettingenblokken te annexeren in ruil voor onbevolkt Israëlisch grondgebied in het zuiden van Israël, koos Lieberman voor Arabische dorpen in ruil voor Joodse nederzettingen. Lieberman redeneerde, net als veel Israëli’s, dat aangezien veel van de dorpen in de driehoek hoe dan ook hebben gekozen om als de facto Palestijnen te worden geïdentificeerd, ze net zo goed de jure Palestijnen kunnen worden.

De stok vasthouden aan beide uiteinden
Of het voorstel van Trump serieus wordt genomen, is nog maar de vraag. Wat het wel doet, is het huidige dilemma onder de Israëlische Arabieren belichten, die de stok aan beide uiteinden willen vasthouden. De Israëlische Arabieren - en ik denk dat de minderheid onder hen - wil het beste van beide werelden genieten, een Palestijnse identiteit samen met het Israëlische staatsburgerschap. Dat laatste heeft hen een welvaart gebracht waarvan de meeste Palestijnen alleen maar kunnen dromen.

De absurditeit van dit standpunt kwam volledig tot uiting in de laatste protesten tegen het voorstel van Trump. Arabische leiders zoals de burgemeester van Tayibe, Sha'a Mansour Massarwa, noemden het voorstel een 'nachtmerrie', terwijl demonstranten in Wadi Ara die langs enkele dorpen van de Driehoek loopt, met Palestijnse vlaggen zwaaiden.

Iets dergelijks gebeurde bij een demonstratie van linksen op het Rabinplein in Tel Aviv, georganiseerd door extreme NGO's zoals Peace Now, Ir Amim en Zazim. In een toespraak tijdens de demonstratie noemde het voormalige hoofd van de extreem linkse partij Meretz, Tamar Zandberg, het voorstel van Trump een 'de facto transfer' plan, en het knessetlid Aida Touma-Suleiman van de Gezamenlijke Arabische Lijst noemde dit 'het apartheidsstaat plan', terwijl sommige Joodse demonstranten met Palestijnse vlaggen zwaaiden. 'Hoe idioot is het,' schreef iemand op Facebook, 'om de vlag te hijsen van een Staat waarvan je geen deel wilt uitmaken.'

Verslaggever Hadas Shteif van de Legerradio drukte de gevoelens van velen uit toen ze op Twitter gelijkgestemde Israëli's opriep om zich aan te sluiten bij haar geplande verhuizing naar de Driehoek, waarmee de Arabische bewoners van de Driehoek ongetwijfeld niet blij zullen zijn.

Toch kan de geringe opkomst bij beide demonstraties (naar schatting slechts 2.000 mensen) erop wijzen dat ondanks de giftige houding van hun leiders ten opzichte van de Joodse Staat, de Israëlische Arabieren in het algemeen er geen probleem mee hebben om Israëli’s te zijn, en niets anders.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.