Goedemorgen Israël – Roekeloos vertrouwen

Monday, February 03, 2020 |  Ryan Jones
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik houd niet van confrontaties. Ik vind het moeilijk om me rustig en terughoudend uit te drukken in een persoonlijke discussie. In zekere zin maakt dit Israël de perfecte plek voor mij, om het mijn ‘thuis’ te noemen.

Nu, voordat iemand van u die ooit in Israël is geweest, probeert me uit te leggen dat precies het tegen­over­gestelde waar is, zal ik het uitleggen.
Ja, Israëli's zijn een agressief, rechtstreeks volk. Ze kunnen gewoon geen kans voorbij laten gaan om precies te zeggen wat ze denken. Ze maken graag ruzie. En daar gaat het om.

Ja, Israëli’s zijn een agressief, rechtstreeks volk. (Illustratie: Yonatan Sindel/Flash90)

Laatst was ik in de Jaffastraat, in het centrum van Jeruzalem, en ik zag een menigte mensen zich verzamelen rond een man die was ingestort. Even later kwamen de paramedici op hun motorfietsen aan. Blijkbaar waren ze niet op tijd aangekomen, omdat een van de vrouwen in de menigte aan de artsen begon te vragen waarom het zo lang duurde voordat ze aankwamen. De vrouw was op geen enkele manier verwant of verbonden aan de persoon die medische hulp nodig had. Ze was gewoon een ontevreden Israëlische voorbij­gangster.

Destijds dacht ik, dat als ik of een van mijn dierbaren de persoon was geweest die medische hulp nodig had, het me misschien ook zou hebben geïrriteerd als het langerd dan gebruikelijk had geduurd voordat de EHBO-artsen kwamen. Ik zou echter persoonlijk te beleefd of met de situatie verlegen zijn geweest om dat openlijk te zeggen. Maar dat had ik niet hoeven doen. Deze vrouw hier zou het vuile werk voor mij hebben gedaan!

Meer dan eens was ik teleurgesteld over een bepaalde situatie in mijn werkomgeving, maar ik hield het voor mezelf, want ik was er zeker van, dat als het om een van mijn Israëlische collega's ging, zij hun mond niet zouden houden.

En daarom is Israël, het land van het roekeloze vertrouwen, de ideale plek voor een semi-introvertent persoon zoals ik. Ik twijfel er niet aan dat als ik iets te zeggen heb, iemand anders het voor mij zal zeggen.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Vooral hier in Jeruzalem zal het merkbaar warmer worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 18 graden, in Eilat aan de Rode Zee wordt vandaag de bijna zomerse temperatuur van 25 graden verwacht. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 210,22 m onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prettige en rustige maandag toe.

Shalom uit Jeruzalem,
Ryan

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.