Rabbijn: Trump is misleid en Bibi maakt een fout

zondag 2 februari 2020 |  Ryan Jones
Misschien was Benjamin Netanyahu niet de langst zittende premier van Israël geworden, als hij niet de steun van rabbijn Joseph Gutnick had gekregen. Maar nadat hij president Trump's 'Deal van de Eeuw' heeft omhelsd, is diens liefde voor Bibi de voorbij.

Tijdens zijn eerste kandidatuur voor premier, dat was in 1996, stond Netanyahu achter bij de zittende premier Shimon Peres, met nog enkele dagen te gaan voor de verkiezingen. Het was een last-minute campagnepuls met de slogan 'Netanyahu is goed voor de Joden' die Bibi aan de top bracht. Die inspanning werd gefinancierd door Gutnick, een Chabad rabbijn, die in zijn geboorte­land Australië een fortuin verdiende met diamantmijnen.

Gutnick is de daaropvolgende decennia een trouwe steunpilaar van Netanyahu gebleven, maar heeft nu zware kritiek op zowel de Israëlische leider als op Trump wegens hun kennelijke naïviteit.

In een interview met The Jerusalem Post bedankte Gutnick president Trump voor zijn oprechte steun aan Israël en het Joodse volk, maar beschuldigde hem ervan 'misleid' te zijn in zijn overtuiging dat een gedemili­tariseerde Palestijnse Staat mogelijk of aanvaardbaar is.

Zelfs met alle concessies die Israël als onderdeel van Trump's plan zou ontvangen, zou het 'catastrofaal zijn voor de veiligheid van Israël' om een soevereine Palestijnse Staat in welke vorm dan ook te accepteren. (…) ‘De premier moet zich realiseren dat hij Israël in een gevaarlijke val laat lopen, als hij blijft praten over een Palestijnse Staat, in welke vorm dan ook,' vervolgt Gutnick.

Dat is juist, bijna elke eerdere door Israël en de Palestijnen gesloten overeenkomst, verplichtte de laatste om niets meer dan een politiemacht te behouden, en alle onafhankelijke milities te ontwapenen. Die beloften zijn systematisch geschonden. Erger nog, Palestijnse groeperingen, waaronder die welke verbonden zijn met de Palestijnse leider Machmoud Abbas, zijn betrapt op het invoeren van zwaar offensief wapentuig, dat maar één doel kan hebben: het aanvallen van Israël.

En dan is er nog het voorbeeld van de Gazastrook, die door Israël werd ontruimd op voorwaarde dat de internationale gemeenschap niet zou toestaan dat die een terroristisch toevluchtsoord zou worden voor een zwaarbewapende en oorlogszuchtige militie.

Zelfs als de Palestijnen in eerste instantie de voorwaarden van het plan van Trump ten uitvoer zouden leggen, is er eenvoudigweg geen garantie dat een toekomstig Palestijns regime het gewapende conflict niet zou militariseren en hervatten.

Het is niet genoeg om pragmatisme te veronderstellen, zoals blijkt uit de bereidheid van Hamas om Gaza volledig te ruïneren omwille van de heilige jihad tegen de ongelovige Joden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.