Groeten uit Israël - De zevende dag moet je toch rusten?

Sunday, February 02, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

En weer begint een nieuwe week, het weekeinde is veel te snel voorbij. Het is al zondag, een nieuwe week is begonnen. Ik moet toegeven dat ik op zondag altijd een beetje jaloers op jullie ben, dat jullie op zondag kunnen rusten. Hoewel ik al meer dan 31 jaar in Israël woon, herinner ik me de vrije zondag nog goed. Maar we hebben immers onze rustdag, de Shabbat. Het weekeinde begint hier gewoon een dag eerder dan bij jullie.

Maar niet iedereen rust op Shabbat. Vooral hier in Modi'in zijn er enkele winkels die open zijn op Shabbat. Toen ik eens niet genoeg melk had gekocht voor het weekeinde, vond ik het erg handig om naar een winkel te rijden die open was op Shabbat. Het was een relatief nieuwe winkel in een ander stadsdeel. Na de opening was er veel reclame voor deze winkel geweest, want eindelijk was het mogelijk om op Shabbat snel iets te kopen zonder naar het Jishpro winkelcentrum te rijden, dat een paar kilometer buiten de stad ligt.

Een groot deel van de inwoners van Modi’in is blij, als er winkels en restaurants zijn, die open zijn op Shabbat. Gisteren las ik een paar berichten in een facebookgroep van de stad Modi'in. Tegenwoordig heeft waarschijnlijk elke stad minstens één pagina waar burgers kunnen uitwisselen en klagen over van alles en nog wat in hun stad. Eén bericht trok in het bijzonder mijn aandacht. Daar werd gemeld, dat de winkel waar ik het over had, vanaf vandaag slechts zes dagen per week open is en nu ook het kosher certificaat van het plaatselijke rabbinaat heeft. Veel inwoners van Modi’in reageerden bijna verontwaardigd. De winkeleigenaar had waarschijnlijk gebogen voor religieuze dwang. Nee, dat zou in Modi'in niet mogen gebeuren. Er werd zelfs opgeroepen om alleen winkels te ondersteunen die open zijn op Shabbat.

Ik moest erom lachen. Want er was een post van de winkelier, waar hij vertelde dat hij had besloten om meer tijd te nemen voor zijn gezin, omdat hij een andere winkel had overgenomen en hij nu de Shabbat nodig heeft om nieuwe kracht te verzamelen om bij zijn gezin te zijn, is hij vader van vijf kinderen.

De mensen die zich ergeren aan het feit dat de winkelier nu niet meer aan de Shabbat wil werken, zaten gisteren met hun familie in vrede thuis op de Shabbat. Ze rustten op Shabbat, maar tegelijkertijd eisten ze van anderen om voor hen te werken op Shabbat. Er klopt iets niet, denk ik.

Ook ik houd van de rust van Shabbat en ik ben bereid om Shabbat een keer zonder melk door te brengen. Want 's avonds kan ik immers al weer inkopen doen.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. In het noorden en het centrum van het land zijn er misschien wat regenbuien.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aanhet Meer van Galilea 18 graden, bij de Dode Zee 19 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens zes centimeter gestegen en ligt nu 210,24 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u, samen met mijn collega's van Israel Today, een prettige zondagse rustdag en een gelukkige nieuwe week toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.