Israëlische technologie kan helpen tegen coronavirus

Sunday, February 02, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Nu de uitbraak van het Wuhan coronavirus zich blijft verspreiden, leggen twee Israëlische bedrijven de laatste hand aan de ontwikkeling van revolutionaire antivirale herbruikbare gezichtsmaskers (mondkapjes), bericht Israel21c.

'Israël heeft technologieën die kunnen helpen bij het beheersen van deze epidemie,' zegt Liat Goldhammer-Steinberg, CTO van Sonovia in Ramat Gan, een bedrijf dat ook onderzoek doet naar het bacterievrij maken van beddengoed

Er zijn honderden mensen overleden aan complicaties van het Wuhan coronavirus, dat 2019-nCoV wordt genoemd. Het virus wordt verspreid door de lucht en door direct contact. De Wereld­gezondheids­organisatie meldt ongeveer 4.200 gevallen van besmetting sinds 31 december, waarvan de meeste in China. Daarnaast zijn in 15 andere landen ziektegevallen bevestigd.

Omdat er geen vaccin of behandeling voor bestaat, vormen persoonlijke beschermingsmiddelen een belangrijke manier om de overdracht van het virus tegen te gaan en een pandemie te voorkomen.

Wegwerp-mondkapjes kunnen niet alle ziekteverwekkers blokkeren en doden die niet. Een gebruikt en afgedankt mondkapje kan zelfs een drager voor de ziekte worden, omdat de ziekteverwekkers zich in de vezels vermenigvuldigen. Daarom kunnen wasbare, herbruik­bare kapjes met anti-pathogene eigenschappen een krachtig middel zijn tegen de verspreiding van 2019-nCoV en andere coronavirussen die zich tot ernstiger ziekten, zoals SARS en MERS, hebben ontwikkeld.

Ultrasone stofafwerkingstechnologie
Sonovia's ultrasone technologie voor de afwerking van stoffen, uitgevonden door twee professoren scheikunde van de Bar-Ilan Universiteit, brengt mechanisch antivirale, antimicrobiële zink- en koperoxide-nanodeeltjes aan in textiel voor gezichtsmaskers en andere beschermende producten. De behandeling blijft effectief tot 100 wasbeurten bij 75°C of 65 wasbeurten bij 92°C.

Sonovia CTO Liat Goldhammer-Steinberg in het gebouw van het bedrijf in Ramat Gan. (Foto: Sonovia)

Testen hebben aangetoond dat Sonovia's behandelde textiel werkt tegen zes soorten bacteriën, waaronder E. coli en Staph. Het geïmpregneerde polyester-katoen­weefsel is effectief gebleken tegen sommige griep­stammen. Het is niet getest op effectiviteit tegen het huidige coronavirus. Zodra een laboratorium is gevonden dat deze test kan doen, kan het proces acht weken duren, zegt Goldhammer-Steinberg.

'We hebben nog geen commerciële productie,' benadrukt ze. 'Maar we hebben een prototype van een machine die we in gebruik willen nemen, gebruik makend van de behandelde meters van ons R&D product - als we een partner en belangstelling hebben.'
Belangstelling is geen probleem: Sonovia heeft eerder deze week bezoekers uit China ontvangen en ontvangt 'non-stop telefoontjes' naar aanleiding van media-berichten, en er zijn contacten met partners en beleggers.

Goldhammer-Steinberg zegt dat er genoeg behandelde stof beschikbaar is om ongeveer 5.000 tot 10.000 herbruikbare gezichtsmaskers te maken. Deze zouden niet te koop zijn, maar voor partners om als noodmaatregel te verspreiden. 'Op dit moment is er een tekort aan voorraden [in de getroffen landen], dus we zouden kunnen helpen die druk te verminderen. Zelfs als de kans dat het kan helpen klein is, is het de moeite waard om het te proberen,' vertelt ze aan ISRAEL21c.

Argaman's Bio-Block masker
Het tweede bedrijf dat zich bezig houdt met een herbruikbaar mondkapje is het in Jeruzalem gevestigde Argaman. Dat is met de commerciële productie begonnen van een herbruikbaar, afwasbaar, ademend antiviraal masker genaamd Bio-Block.

Een prototype van het Bio-Block masker van Argaman Technologies. (Foto: Argaman)

Volgens oprichter en CEO Jeff Gabbay, een textielingenieur met een achtergrond in pathologie en infectieziekten, is Bio-Block een gelaagd masker. Het is gemaakt van gepatenteerd katoen met versnelde koperoxide deeltjes en een nanovezel textiel dat ziekteverwekkers blokkeert.

'De poriën van het nanovezelkussen zijn zo klein dat bacteriën er niet doorheen kunnen gaan, noch een druppel die een levend virus bevat - en onze door EPA goedgekeurde 100% CottonX-vezels vernietigen de ziekteverwekkers die ermee in contact komen,' zegt Gabbay. 'Het masker blokkeert niet alleen het virus, maar doodt ook de virussen, zowel die naar de drager gaan als die van de drager vandaan komen, in het geval de drager besmet is,' legt hij uit.

Een onafhankelijk laboratorium vond dat CottonX na 50 industriële wassingen of 100 thuiswasbeurten effectief blijft tegen Staph en E. coli bacteriën.

Een ziekenhuistest gesponsord toonde aan dat CottonX beddengoed en -jassen in de ICU de multi-drug resistente ziekteverwekkers met 50% verminderden. Net als het Sonovia textiel is CottonX niet getest op effectiviteit tegen het 2019-nCoV coronavirus.

De eerste 20.000 Bio-Block maskers zijn in productie in Argaman’s fabriek in Jeruzalem, komen over ongeveer twee maanden beschikbaar en gaan rond de 50 dollar kosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.