Groeten uit Israël - Het lieve geld

vrijdag 31 januari 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Er zijn mensen die denken dat alle Joden rijk zijn. Maar wie Israël ooit heeft bezocht, weet dat alle Joden hier arm zijn. Vooral degene die hun geld in het buitenland verdient, wordt sinds enkele jaren steeds armer, omdat de shekel een zeer sterke munt is geworden, in vergelijking met veel valuta.

Toen ik in 2007 naar Israël kwam, kreeg ik meer dan vijf shekel voor één euro en vandaag krijg je maar 3,80 shekel. Gelukkig word ik in shekels betaald, maar onze lezers betalen voor onze diensten met euro's, die voor onze ogen bijna dagelijks aan waarde verliezen. Je zou bijna een Joodse valutaspeculant willen zijn om tegen de euro in te zetten. In plaats daarvan neemt het inkomen van Israel Today af en krijgen de bezoekers van ons land steeds minder shekels voor hun zuurverdiende euro's. Het leven in Israël is al erg duur voor de lokale bevolking en voor Europese toeristen zijn de prijzen hier een echte schok!

Een geldautomaat in Tel Aviv. Geld is niet het doel van ons handelen, maar een werktuig. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

De Bijbel legt de nadruk op welvaart
In tegenstelling tot andere religies heeft het Jodendom een positieve houding ten opzichte van geld en voorspoed. Financiële zekerheid stelt mensen in staat zich te concentreren op de essentiële dingen in het leven, zonder te hoeven vrezen voor hun levens­onderhoud en zonder zich af te vragen hoe ze de maand doorkomen. Geld is niet het doel van onze daden, maar een instrument dat ons in staat stelt een beter leven te leiden en dat zelfs door onze giften andere mensen kan helpen een waardig leven te leiden.

In ons wekelijkse gedeelte van de Torah lezen we dat de Israëlieten goud ontvingen van de Egyptenaren toen ze het land verlieten: ‘De Israëlieten hadden gedaan overeenkomstig het woord van Mozes en hadden van de Egyptenaren zilveren voorwerpen, gouden voorwerpen en kleren gevraagd. Bovendien had de HEERE het volk genade gegeven in de ogen van de Egyptenaren, zodat zij hun het gevraagde gaven. Zo beroofden zij de Egyptenaren.’. (Exodus 12:35-36 HSV)

De Israëlieten reisden 40 jaar door de woestijn, waar ze zeker niet veel gelegenheid hadden om met hun nieuwe rijkdom te gaan winkelen. Maar een van de redenen waarom ze het land Egypte met rijkdom moesten verlaten, was zeker hun eigenwaarde in hun eigen ogen. Beladen zijn met goud en zilver is een prettig gevoel, ook al kun je het niet uitgeven, toch?

Er zijn ideologieën die geld, rijkdom en alles wat daarmee te maken heeft afwijzen. Dat is niet wat de Joodse Bijbel leert. Zoals zoveel in onze wereld, heeft ook het geld zijn plaats. Het is gewoon een kwestie van hoe je het gebruikt. Als je het alleen maar opspaart en niet voor iets goeds gebruikt, mis je de kans om dit krachtige middel goed te gebruiken en uiteindelijk heb je er niets aan:

Heschy Feldman heeft zijn hele leven hard gewerkt en elke cent opgespaard, hij was een echte vrek en hield meer van zijn geld dan wat dan ook.
Voordat hij stierf, zei hij tegen zijn vrouw Miriam: 'Luister, als ik sterf, neem dan alstublieft al mijn geld en leg het bij mij in de kist, zodat ik het mee kan nemen naar het volgende leven.’
Miriam beloofde het hem, en kort daarna is Heschy echt gestorven. Tijdens de begrafenis zat Miriam naast een vriendin. Toen de kist werd opgetild, schreeuwde Miriam in de laatste seconde, 'Wacht even!' Ze legde een kist, die ze bij zich had, in de kist en hij werd weggedragen.
'Zeg eens, je bent toch niet werkelijk zo dom om al zijn geld in de kist te stoppen, of wel?' vroeg de vriendin.
'Ik ben een eerlijk mens,' antwoordde Miriam, 'Beloofd is beloofd.'
'Ik kan het niet geloven! Heb je echt al zijn geld in de kist gestopt?' schreeuwde de vriendin.
'Nou, niet precies, ik heb hem een cheque uitgeschreven.'

En nu het weer voor vandaag in Israël:
In de ochtend kunnen in het noorden en het centrum van het land verspreide buien en onweer voorkomen. In het noorden van de Negev kan ook wat regen vallen. In de woestijn van Judea bestaat de mogelijkheid van plotselinge overstromingen. Rond de middag neemt de regen langzaam af.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, bij de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee en een halve centimeter gestegen en ligt nu 210,3 meter onder de zeespiegel.

Namens de redactie van Israël wens ik u vandaag een prettig weekend en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.