Voor een akkoord heb je toch twee partijen nodig?

donderdag 30 januari 2020 |  Dov Eilon
We hebben er zo lang op moeten wachten. Steeds weer werd zijn publicatie uitgesteld, pas na de verkiezingen zouden we die weten. Nu hebben de laatste twee Knesset-verkiezingen geen resultaat opgeleverd, en de komende derde verkiezingen zullen waarschijnlijk geen oplossing bieden voor de politieke situatie hier in Israël.

Deze week hebben we eindelijk het langverwachte cadeau uit de VS gekregen: de deal van de eeuw!

Tijd om feest te vieren
Eindelijk! Sinds de publicatie dinsdagavond wordt bij ons gevierd, dat alle problemen van het conflict in het Midden-Oosten in één keer zijn opgelost. De presentatie van de deal in Washington in het bijzijn van Benjamin Netanyahu deed me denken aan de ceremonies voor de ondertekening van vredesakkoorden. Eerst Begin en Sadat, toen Rabin, Peres en Arafat. En nu Netanyahu en wie? Juist, er wordt iemand gemist, de partner waarmee we de deal van de eeuw willen sluiten ontbreekt. Maar niemand leek zich daar dinsdag erg aan te storen. Het was een feestelijke gebeurtenis, ook al ontbrak de andere partij.

De andere partij, de Palestijnen, had de deal al verworpen voordat iemand wist wat die precies inhoudt. Niet één keer, maar meteen duizend keer zou de Palestijnse Autoriteit 'nee' hebben gezegd tegen de deal, dat wil zeggen: 'geen deal!

Het half volle glas
Maar dat lijkt onze politici niet te storen. Er is een gezegde dat je altijd het halfvolle glas moet zien, niet het half lege. En dat is precies wat de politici aan de rechterkant nu doen. De minister van Vervoer Bezalel Smotrich zei gisteren op de radio, dat hij niet de hele Deal van de Eeuw van de Amerikaanse president Donald Trump steunt, maar wel de annexatie van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Dus slechts één kant van de deal.

Minister van Transport Bezalel Smotrich (Foto: Kobi Richter/TPS)

Smotrich is overigens niet de enige die zo denkt. Ayelet Shaked, de voormalige minister van Justitie en net zoals Smotrich lid van de partij Jamina, wil nu ook de Jordaanvallei en delen van Judea en Samaria annexeren. We hebben nu immers de goedkeuring van de Amerikanen gekregen. Het zit immers in de Deal van de Eeuw. Maar ze zouden nooit instemmen met een Palestijnse Staat en ze zouden alles doen om de oprichting ervan te verhinderen, zei ze.

Smotrich zei op de radio: 'Gelooft u echt dat de Palestijnen onder deze voorwaarden überhaupt naar de onderhandelingstafel zullen komen? En dat ze vreedzaam en liefdevol naast ons zullen leven? Het is duidelijk dat er niemand is met wie men een overeenkomst kan sluiten. Maar we zouden een normalisering en vreedzame betrekkingen met de gematigde Arabische staten, apart van de Palestijnen, kunnen bereiken'.

Deal van de Eeuw - een kortstondig fenomeen?
Het lijkt erop dat ook deze Deal van de Eeuw slechts weer een kortstondig fenomeen is. Het is onwaar­schijnlijk dat hij echte hoop biedt op een oplossing voor het conflict. De Amerikanen hebben de rem gezet op de Israëlische ambities om de Jordaanvallei zondag al te annexeren. Want zo was de deal niet bedoeld; eerst zou er een commissie moeten worden opgericht om zich er mee bezig te houden, zeiden de Amerikanen. Maar de Israëli’s willen graag nog voor de verkiezingen resultaten zien. 'Wat niet voor de verkiezingen gebeurt, zal waarschijnlijk nooit gebeuren', zei minister van Defensie Naftali Bennett.

Ik ben zo vrij om sceptisch te blijven over al dit feesten over de Deal van de Eeuw. Ik begrijp de angst voor een Palestijnse Staat midden tussen ons. Maar toch kan een akkoord alleen door beide partijen worden gesloten. Het feit dat velen onder ons dit niet begrijpen of niet willen begrijpen maakt me een beetje bezorgd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.