Reactie van Palestijnse president: ‘Trump is een Hond’

donderdag 30 januari 2020 |  Ryan Jones
De eerste publieke reactie van de Palestijnse president Machmoud Abbas, die niet bekend is voor zijn welsprekend­heid, op de publicatie van de 'deal van de eeuw', was een persoonlijke belediging van de Amerikaanse president Donald Trump in de meest onflatteuze bewoordingen.

Ambtenaren van Abbas' eigen Fatach-partij bevestigden tegenover de Israëlische media, dat de Palestijnse leider op het nieuwe vredesvoorstel reageerde door uit te roepen: ‘Trump is een hond en de zoon van een hond!’ Abbas vertelde ook, kort voor de publicatie van het plan, 'belden ze me op vanuit Washington en ik nam de telefoon niet op. Ik zei nee en ik blijf nee zeggen.'

Wanneer je iemand een hond noemt is dat in het Arabisch een van de ernstigste beledigingen die je kunt uitspreken, en als je dat persoonlijk doet zal dat vaak leiden tot fysiek geweld. Wanneer je daaraan 'zoon van een hond' toevoegt, breidt je de belediging uit tot de familie van de verachtelijke persoon.

Met andere woorden, in plaats van zich bezig te houden met een serieus internationaal diplomatiek initiatief, dat door veel Arabische Staten met een zekere mate van decorum wordt gesteund, neemt het hoofd van de Palestijnse Autoriteit zijn toevlucht tot vulgaire scheldwoorden.

Derde Intifada
Maar hij ging nog verder. Na het belasteren van Trump riep Abbas in feite op tot een derde intifada, oftewel een terroristische opstand, tegen Israël: 'Het verzet moet worden geëscaleerd op alle wrijvingspunten. Alle jonge mensen moeten worden aangemoedigd.' Hiermee duidde Abbas op het soort gevaarlijke opruiing van jonge Palestijnse Arabieren waarvan Israël lang heeft gezegd dat het een ernstig obstakel voor de vrede is.

Het behoeft geen betoog dat het Witte Huis niet onder de indruk was. De schoonzoon van Trump en de voornaamste auteur van de 'Deal van de Eeuw', Jared Kushner, vertelde aan Al Jazeera, dat het voor de Palestijnen tijd is om te stoppen met het leven met een fictie.
'Het is tijd om de sprookjes uit het verleden los te laten die – eerlijk gezegd – nooit zullen gebeuren,' zei Kushner. 'Als ze verwachtingen hebben die niet realistisch zijn, dan heb ik medelijden met ze. Ze zijn voorgelogen door hun leiderschap en ze zijn voorgelogen door veel mensen en ze zijn als pionnen gebruikt in het Midden-Oosten.'

Van zijn kant heeft Abbas gezworen zich vast te klampen aan zijn sprookjes, ondanks wat dat voor zijn volk kan betekenen. 'Ik kreeg te horen dat ik een zware prijs zou betalen voor mijn dwaze gedrag,' zei hij tegen zijn mede-Palestijnen. 'Ik heb niet veel langer te leven en ik zal niet ten onder gaan als een verrader. Of ik sterf als martelaar of de Palestijnse vlag wappert op de muren van Jeruzalem.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.