Groeten uit Israël - De zoektocht naar een moheel

donderdag 30 januari 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik wil je vandaag een mooi verhaal vertellen dat hier in Na'ale is gebeurd. Zeer goede vrienden van mij, die ook in Na'ale wonen, kregen op 18 januari een gezonde jongen, hun zesde kind. Volgens de Torah moet de Brit Mila (besnijdenis) op de achtste dag na de geboorte worden uitgevoerd (mits het kind gezond is). Zo zegt de Torah, Genesis 17:12: 'Elk kind bij u van acht dagen oud, al wie mannelijk is, moet besneden worden, al uw generaties door’.

Maar wat als de Brit Mila op een Shabbat valt en er geen moheel (besnijder) in de buurt woont, zoals in dit voorbeeld? Ik kan me nog goed herinneren hoe het was toen ik zwanger was van mijn jongens en tijdens de twee zwangerschappen hoopte ik dat ze niet uitgerekend op een Shabbat geboren zouden worden. Aangezien we in Zwitserland woonden, leek het mij een beetje ingewikkeld tot onmogelijk om een moheel te vinden die bereid zou zijn geweest om naar ons toe te ‘rijden’ op een Shabbat. In ieder geval kwamen mijn jongens niet op een Shabbat ter wereld en konden ze dus zonder problemen worden besneden zoals het in de Torah staat, op de 8e dag na de geboorte volgens de Joodse traditie.

Ik had echter niet gedacht dat het ook in Israël ingewikkeld zou zijn om een moheel te vinden voor een Brit Mila op een Shabbat, wanneer er geen in de buurt woont. De reden waarom religieuze Joden op de Shabbat geen auto rijden, komt overigens uit het volgende gebod uit de Torah, Exodus 35:3: ‘U mag op de sabbatdag in geen van uw woongebieden vuur aansteken’. Ze zien het als een ontheiliging van Shabbat, als ze in een auto zouden stappen - vanwege het 'ontsteken van de motor'. Zelfs als het een Brit Mila betreft, een ander gebod.

Mijn vrienden telefoneerden na de geboorte met de moheel, die hun twee oudere zonen al had besneden. Omdat hij niet bereid was om naar Na'ale te gaan, boden ze hem aan om naar hem toe te komen in Modiin. Hij vroeg of ze al op vrijdag zouden komen en daar de overnachten. Omdat ze weigerden, zei de moheel dat hij deze jongen niet kon besnijden, omdat ook de jongen niet op Shabbat mocht rijden. Dat zou een geek koshere besnijdenis zijn, zei hij.

Daarna belden ze een Chabad rabbijn op, die in Na'ale woont. Hij beloofde hen te helpen en een moheel te vinden. Het is hem gelukt, maar de moheel eiste allerlei papieren om te bewijzen dat de jongen echt Joods was. Omdat het geboortecertificaat van de moeder, dat bewijst dat ze Joods is, niet genoeg was voor hem, besloten mijn vrienden te blijven zoeken. Dus vroegen ze de leiders van de synagoge van Na'ale. Ook zij toonden zich zeer behulpzaam en het duurde niet lang voordat er een moheel uit een dorp in de omgeving geregeld kon worden. Om de Brit Mila op Shabbat te kunnen uitvoeren, moest hij natuurlijk al op vrijdag voor het begin van de Shabbat in Na'ale aankomen. Dus iemand van de synagogeleiding in Na'ale nodigde hem spontaan uit voor het weekeinde - samen met zijn vrouw en hun 9 kinderen! Dat moet je je even voorstellen.

Mazal Tov! En zijn naam is AVISHAI!

De afgelopen Shabbat werd het jongetje op de achtste dag na zijn geboorte besneden in de synagoge van Na'ale, volgens de Joodse traditie. De vader van de jongen was tevens Sandek, zoals hij wilde. De sandek is degene die de jongen op zijn knieën houdt tijdens de Brit Mila. De jongen kreeg zijn naam na de Brit Mila: AVISHAI. Familie en veel vrienden waren gekomen om bij dit belangrijke evenement aanwezig te zijn. Na de Brit Mila zaten we allemaal samen op een gezellig feest. MAZAL TOV!

En nu het belangrijkste onbelangrijke ding ter wereld, het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met verspreide buien, vooral in het noorden van het land. In de komende nacht zal de neerslag zich uitbreiden naar het centrum, en kunnen er ook onweersbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, bij de Dode Zee 19 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 210.325 meter onder de zeespiegel.

En nu, samen met mijn collega's uit Israël, wens ik u vandaag een prachtige donderdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.