Joden en christenen bezorgd over verdelen van het land Israël

woensdag 29 januari 2020 |  Ryan Jones
Hoewel de ‘Deal van de Eeuw’ heeft bevestigd dat de Amerikaanse president Donald Trump een echte vriend van Israël is (misschien wel de meest oprechte die ooit in de Oval Office zal zitten), blijven veel conservatieve Joden en Christenen zich ongemakkelijk voelen over het feit, dat het plan er nog steeds op gericht is om het Beloofde Land permanent te verdelen.

Zoals velen hebben opgemerkt, heeft Trump het meest uitgebreide en realistische vredesvoorstel gepresenteerd, gezien deze weerbarstige situatie. En daarbij heeft hij eindelijk niet alleen de veiligheids­zorgen van Israël serieus genomen worden, maar ook de historische en wettige aanspraken van het Joodse volk op dit Land. Zelfs dan zijn er toch ernstige zorgen, sommige praktisch, andere van religieuze aard.

Dr. Jürgen Bühler, voorzitter van de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICEJ), erkende dat het plan van Trump een oprechte poging is om ‘een weg vooruit te vinden naar een betere toekomst voor beide volken in dit betwiste land.’ Dr. Bühler verklaarde echter in een persbericht van ICEJ dat, ‘hoewel het voorstel van Trump veruit beter is dan de eerdere vredesplannen en veel elementen bevat die zowel Israël als de Palestijnen ten goede zullen komen, het nog steeds een plan is om het land dat God aan Abraham, Isaak en Jakob en hun nakomelingen heeft beloofd, permanent te verdelen.’ De ICEJ-verklaring waarschuwde ook dat het plan van Trump ‘de mogelijkheid van een eigen Staat biedt aan een corrupt Palestijns leiderschap dat stevig verankerd blijft in zijn afwijzing van Israël.’

Dat besef werd verwoord door Ra’anan Levy, een voormalig adviseur van premier Ariel Sharon, die op Facebook schreef:

‘…het idee dat de Palestijnse Autoriteit zal veranderen in een 'Palestijnse Staat' is iets wat geen verantwoordelijke Israëli kan accepteren. Net zoals de Verenigde Staten er niet mee zouden instemmen om de Rocky Mountains terug te geven aan Rusland in de jaren '70, net zoals de Europese Unie vandaag niet zou instemmen met een Islamitische Staat in de Alpen, zou Israël er NOOIT mee moeten instemmen om nog een Arabische 'STAAT' te hebben ten westen van de rivier Jordaan. Het idee van een Palestijnse Staat binnen de natuurlijke grenzen van Israël is een suïcidale gedachte voor Israël om mee in te stemmen en mag nooit worden aangeboden en zeker niet worden onderhandeld. Het zal de Palestijnen generaties kosten om uit het post-Arafat-tijdperk van haat en opruiing, terreur en corruptie te stappen. Israël zou niet het proefkonijn van de wereld moeten zijn.’ (Vetgedrukte lay-out is door de schrijver van dit artikel)

Dat laatste punt van de heer Levy verdient zeker een herhaling:

‘ Het zal de Palestijnen generaties kosten om uit het post-Arafat-tijdperk van haat en opruiing, terreur en corruptie te stappen.’

Zelfs als de Palestijnse Autoriteit zich ertoe zou bewegen om de verplichtingen na te komen die Trump hen oplegde (en dat zal ze niet doen), zal en kan dat simpelweg geen twee decennia lange hersenspoeling van haar volk uitwissen, dat niet alleen Israël leerde haten, maar ook het Joodse volk in het algemeen. Zelfs als Trumps voorstel door een of ander wonder zou leiden tot de ondertekening van een bilaterale overeenkomst inclusief alle bepalingen, zou die haat onder de oppervlakte blijven sudderen tot de volgende geweldsuitbarsting.

Net zoals God het hart van de farao verhardde tegen elke aanvaarding van de rechtvaardige verzoeken van Israël, zelfs bij een vreselijke catastrofe voor Egypte, zo lijkt het erop dat ook de Palestijnen zo hardvochtig zijn gemaakt, zodat het land Israël niet opnieuw wordt verdeeld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.