Palestijnen verklaren de oorlog aan VS na vredesplan

woensdag 29 januari 2020 |  Ryan Jones
Als de Palestijnen al eerder een hekel hadden aan de regering-Trump, dan hebben zij door de publicatie van de 'Deal van de Eeuw' dinsdag volledig hun verstand verloren.

Nadat hen lang geleden niet was gelukt om Israël militair te verslaan, heeft een lichaam dat de verschillende Palestijnse facties vertegenwoordigt nu effectief de oorlog verklaard aan Amerika. Het heeft niet veel zin, dat weet ik. Maar welkom bij het conflict in het Midden-Oosten.

De Palestijnse Nationale en Islamitische Strijdkrachten werden rond het begin van de Tweede Intifada gevormd als overkoepelende organisatie, als middel om de aanvallen op Israël te coördineren. Alle coole kids waren er, inclusief de Fatach van de Palestijnse president Machmoud Abbas en de opposititionele Hamas.

Jarenlang leken de strijdkrachten in vergetelheid te zijn geraakt, omdat de meeste Palestijnen zich realiseerden dat hun campagne van terroristisch geweld had gefaald om de Joodse staat te intimideren, of om de gehoopte sympathie van een oorlogsmoede internationale gemeenschap op te wekken.

Maar de groep liet in september weer van zich horen, toen ze erin slaagde een ontmoeting tussen ambtenaren van de Amerikaanse ambassade en Palestijnse zakenlieden te verhinderen, en daarmee aan te tonen dat de strijdkrachten nog steeds tanden hadden.

In zijn openlijke reactie op het nieuwe vredesplan van president Trump zei de Palestijnse groep dat 'vanaf het moment dat het plan wordt gepubliceerd, alle Amerikaanse belangen op onze doelenlijst zullen staan', meldde de Tazpit Press Service.

Nogmaals, de Palestijnse Nationale en Islamitische Strijdkrachten is een overkoepelende groep. Hij heeft geen eigen 'strijders'. Het is dus nog maar de vraag of de verschillende facties die tot de Strijdkrachten behoren ook daadwerkelijk zo'n onverstandige dreiging zullen volgen. Maar het zou zeker, gezien het temperament van Trump, een slechte zet zijn. Vraag het maar aan Qasem Soleimani.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.