Groeten uit Israël - De Damessalon

woensdag 29 januari 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Laatst nodigde mijn lieve vriendin Iris me uit bij haar thuis, samen met enkele van haar vriendinnen, voor een avond die ze de 'Salon' noemt. Dit is een soort vrouwenavond waar je elkaar kunt leren kennen en kunt discussiëren over familie, financiën of het leven in Israël.

Afbeelding: De nieuwe 'Jehoedit Brug' in Tel Aviv, die onlangs werd ingewijd. (Foto” Miriam Alster/Flash90)

Het onderwerp van die avond was niet gemakkelijk. Het ging over seksuele intimidatie op het werk. Ook wij in Israël hebben dit probleem. Helaas zijn er ook hier machtspersonen die gebruik maken van hun hoge positie en vrouwen tot slachtoffer maken. En dit gaat tot in de hoogste kringen, zoals blijkt uit het geval van de veroordeelde voormalige Israëlische president Moshe Katzav, die zelfs tot gevangenisstraf is veroordeeld.

Dus wij vrouwen kwamen stipt om 18 uur 's avonds bij onze 'salon' aan. Sommige van hen kwamen rechtstreeks van hun werk. Iedereen kent het probleem. Weet je, een van de dingen waarvan ik houd in Israël is dat de mensen hier zo onbevangen zijn en ook graag over hun leven vertellen. Er is een natuurlijke kameraadschap tussen Israëli's die zelden te vinden is in de wereld. Zelfs in onze kleine groep waren we verbaasd hoe snel we toegang tot elkaar vonden nadat we elkaar net hadden ontmoet tijdens een maaltijd. Is het niet mooi hoe een maaltijd een gemeenschap opbouwt?

De vrouwenavond in de ‘Salon’. (Foto: Anat Schneider)

Nadat we gegeten hadden, keken we naar de Israëlische film 'A Working Woman'. Deze film gaat over een jonge getrouwde moeder van drie kleine kinderen die in financiële problemen verkeert. Ze vindt een nieuwe baan en de baas belooft haar een hoog salaris als ze zich volledig aan haar werk wijdt. Dan wordt hij steeds bezitteriger en al snel zijn er kleine mishandelingen, die uiteindelijk eindigen in verkrachting.

Zeker, er bestaan al lang wetten tegen seksuele intimidatie in Israël, maar helaas lezen we vandaag nog steeds over gevallen, zelfs in het Israëlische leger. Daarbij tellen ook verbale ontsporingen of ongepaste aanrakingen.

De discussie in onze 'salon' na de film ging vooral over de vraag, waarom vrouwen hun baan niet gewoon opgeven of er iets aan doen. We realiseerden ons dat dergelijke situaties niet gemakkelijk zijn. We moeten ons niet laten veroordelen, want wie staat er in de schoenen van deze vrouwen?

Sommige vrouwen in onze groep konden zich voor het eerst in hun leven uiten, toen ze terugkeken op bepaalde gebeurtenissen in hun leven en zich realiseerden dat ook zij al onrecht hadden ondervonden. We spraken ook nog over het opvoeden van kinderen en onderwijs, vooral dat van jongens. Ook mannen lijken last te hebben van dit fenomeen en staan voortdurend onder druk, om nog maar te zwijgen van misverstanden.

Het is uiterst waardevol om openlijk met mensen te kunnen praten over dergelijke kwesties. Men krijgt nieuwe perspectieven en voor velen zal deze avond ook bij een genezingsproces hebben geholpen. Binnenkort willen we elkaar weer ontmoeten. Als u wilt, vertel ik u er graag over, want het leven in Israël is gevarieerd en interessant, maar soms ook moeilijk, waar niet veel mensen graag over praten.

Nu een heel ander onderwerp, dat altijd populair is, het weer:
Van het noorden tot het noorden van Negev kunnen er af en toe buien zijn, die in het noorden gepaard kunnen gaan met onweer. Het wordt een beetje koeler.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 19 graden, Be'erSheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee en een halve centimeter gestegen en ligt nu 210.345 meter onder de zeespiegel.

En nu, namens alle medewerkers van Israel Today, wens ik u een prachtige woensdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.