Toerisme: Mijn top-drie tips bij het reizen naar Israël

dinsdag 28 januari 2020 |  David Lazarus
Maakt u plannen voor een reis naar Israël? Ik heb hier nu meer dan 40 jaar gewoond en vier geweldige kinderen en een kudde kleinkinderen opgevoed, dus ik dacht dat ik wel een paar tips kan geven om uw bezoek leuker te maken en u te helpen zich aan te passen aan de Israëlische manier van leven.

1. Komt u naar Israël met kinderen? Laat uw opvoedings­vaardigheden thuis.
U zult ze niet nodig hebben. Elke moeder in Israël denkt dat ze de grootmoeder van uw kind moet zijn. Loop met je baby over straat en de Israëli's zullen je vertellen wat je fout doet. "Het is heet, zet haar een hoed op. Zorg dat ze genoeg te drinken krijgt. Bedek hem, het is koud." En zo voorts en zo voorts en zo voorts...

U zult ook merken, dat kinderen in Israël geloven dat de hele wereld voor hen is geschapen, om hun eigen privé-speeltuin te zijn. Dus wanneer u aankomt, laat je de kinderen op de bagagekarren van de luchthaven of de winkelwagens van de supermarkt rijden, of laat je ze gewoon rondrennen en zoveel mogelijk lawaai maken waar ze maar willen. Op die manier passen ze perfect bij de Israëlische kinderen en zullen de mensen lachen en je vertellen hoe schattig je kind is (zelfs als hij dat niet is).

De Tempelberg in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90).

2. Neem geen kaart mee.
Sommige plaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Andere minder goed, maar je kunt altijd rekenen op Israëli's om te helpen. Je zult merken dat het gemakkelijk is om in Israël rond te reizen. Iedereen vraagt iedereen hoe je ergens kunt komen.

Als je tijdens het rijden voor een rood licht stopt, toetert u even, draai het raam omlaag en zwaait u flink met je hand. De chauffeur in de auto naast je opent zijn raam en je kunt hem de naam van de straat, of plaats, die je zoekt, toeroepen.

En wees bereid om zelf je raam te openen om anderen te helpen hun weg te vinden, ook al heb je geen idee. Schud gewoon uw hoofd, steek uw wenkbrauwen op en draai je handen met de palm naar boven.

De dingen zijn een beetje veranderd sinds Waze, het Israëlische GPS-navigatiesysteem, zodat mensen niet meer zo vaak naar de weg vragen. Maar dat heeft de mensen er niet van weerhouden om gunsten te vragen.

Onlangs wachtte ik voor het stoplicht en de man naast me toeterde, opende het raam en zwaaide verwoed. ‘Hé, heb je een pen?’ riep hij me toe, en verwachtte zonder twijfel dat ik zou helpen. 'Ik moet iets opschrijven,' legde hij uit. Ik glimlachte, schudde mijn hoofd alsof ik wilde zeggen, 'dit gebeurt alleen in Israël' en gooide een pen door de open ramen toen het licht groen werd.

O ja, het vragen en geven van gunsten gebeurt overal, dus maak je geen zorgen over het vergeten van dingen thuis. Vraag het maar aan iemand als je hier bent.

De bekende Jeruzalemse Machane Yehoeda openluchtmarkt (Foto: Nati Shohat/Flash90)

3. Neem geen blad voor je mond
Af en toe hoor je datzelfde toeteren en je zie onderweg een bestuurder zwaaien, en blijkt dat die alleen maar wil weten hoeveel je auto kost. Ik heb een Ford Mondeo uit 2014 en probeer hem in goede staat te houden, dus ik krijg minstens één keer per week bij rode stoplichten en in de files de vraag te horen: 'Hoeveel heb je voor hem betaald, is hij te koop?'

Wees er ook op voorbereid om Israëli's te vertellen waar u werkt en hoeveel u per maand verdient. Ze willen ook weten hoeveel uw huis kost, hoeveel huur u betaalt, wat u per nacht in het hotel betaalt en hoeveel uw diner kost. Maak je geen zorgen, wees eerlijk. We beoordelen u niet. Het is onze manier om u te laten weten dat u deel uitmaakt van de stam hier, en dat u belangrijk voor ons bent. Het is onze Israëlische mentaliteit die teruggaat naar de gemeenschappelijke sociale structuur van de Joodse natie. We voelen ons allemaal een onderdeel van één groot collectief dat ons thuisland bouwt, waar een bus­chauffeur net zoveel kan verdienen als een dokter.

Heeft u een nieuw zakboekje of een paar schoenen nodig? Zoek gewoon wat je wilt bij iemand die op straat loopt en vraag hoeveel hij of zij heeft betaald. Ze zullen het je het graag vertellen, vooral als het een goede aankoop was, en u (weer) de weg wijzen naar waar u het tegen de beste prijs kunt verkrijgen.

Tenslotte, wees bereid om de veiligheidsagent op het vliegveld of bij het betreden van openbare gebouwen te vertellen hoeveel je voor je nieuwe rugzak of aktetas hebt betaald, terwijl hij u controleert of u een wapen draagt. Zoals ik al zei, maak je geen zorgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.