Palestijnen, anti-Joodse bloedlaster en Twitter

maandag 27 januari 2020 |  Michael Selutin
Video: De zoektocht naar de vermiste jongen en de rouwende familie. (Bron: Politie-woordvoerder).

Verhalen over Joodse rituele moorden, waarbij christelijke kinderen werden gedood om hun bloed te verkrijgen voor Pesach-brood, zijn meestal een herinnering aan een beschamend antisemitisch verleden. Maar toen vorige week een Arabische jongen uit Jeruzalem werd vermist, kwamen veel Palestijnen meteen tot de conclusie dat hij door Joden moet zijn ontvoerd.

Qais Abu Ramila uit de Jeruzalemse wijk Bet Hanina werd na een lange zoektocht dood aangetroffen. De politie vermoedt dat hij is uitgegleden en in een waterreservoir is gevallen.

De familie van de jongen beweerde eerder dat ze een video hadden waarop te zien was hoe Qais in een auto stapte. Dit leidde tot demonstraties van Palestijnen in Jeruzalem. Toen kwam de tweet waarin ‘Israëlische kolonisten’ werden beschuldigd van het ontvoeren en executeren van de jongen, gevolgd door een andere die beweerde dat het Israëlische leger iedereen zou aanvallen die het lichaam van de jongen probeerde te vinden.

Zonder dat iemand overwoog de beweringen te verifiëren werden deze onwaarheden door Palestijnse en pro-Palestijnse politici van Ramallah tot Londen gretig verdedigd:

De woordvoerster van de Palestijnse Autoriteit Hanan Ashrawi was de eerste die de leugen verspreide. Ze werd snel gevolgd door het Amerikaanse Congreslid Rashida Tlaib en de Britse politicus George Galloway, die toevoegde dat de jongen dood uit een bron was opgevist.
Ashrawi moest later haar overhaaste beschuldiging terugdraaien:

Twitter en andere sociale netwerken stellen de tegenstanders van Israël in staat om nu met de snelheid van het licht dergelijke laster te verspreiden. Oude bloedsprookjes zijn nu een wereldwijd fenomeen geworden dat miljoenen mensen aanzet om de Joden te haten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.