‘Spoorlijn van Terugkeer’ als voorproefje van Jeruzalem

maandag 27 januari 2020 |  David Lazarus
Op de duinen van de voormalige Joodse nederzetting Gush Etzion, in het zuiden van de Gazastrook, heeft Hamas een nieuwe attractie gebouwd, de "Spoorlijn van Terugkeer", met een themapark waarin delen van de Heilige Stad zijn nagebouwd.

Heeft Hamas zich eindelijk gerealiseerd dat ze Israël niet kunnen vernietigen en ook niet kunnen terugkeren naar het land dat Israël in hun ogen bezet houdt? Of stellen ze zich nu gewoon op een visueel tastbare manier voor hoe het is in Jeruzalem, de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse Staat?

Een nieuw project van Hamas, de "Spoorlijn van Terugkeer", geeft de inwoners van Gaza een voorproefje van Jeruzalem. Het is een denkbeeldige treinreis van Gaza naar de Heilige Stad. De reis neemt de bezoeker mee in een soort zweefbaan door het Heilige Land, dat wordt gepresenteerd in een themapark. Eindstation is de Tempelberg, waar de bezoeker zich kan vergapen aan een eenvoudige replica van de Rotskoepel.

De typische Arabische markt van Jeruzalem ontbreekt daarin niet. Hier kunnen de inwoners van Gaza het typische brood proeven, dat tussen de muren van de Oude Stad en de Damascuspoort te koop wordt aangeboden.

"We wilden onze kinderen het plezier geven om Jeruzalem, de hoofdstad van Palestina, te bezoeken", zei een bezoeker. "Hier hebben we de mogelijkheid om de Heilige Stad te bezoeken omdat we er niet in mogen vanwege de bezetting", gaf iemand anders als commentaar.

Nogal wat bezoekers hopen dat de treinrit naar Jeruzalem in het themapark ooit werkelijkheid zal worden, en dat ze naar het slechts 99 kilometer verderop gelegen Jeruzalem mogen reizen. Een speciaal opgericht, reusachtig bord moedigt hen hiertoe aan.

Is het door Hamas gesponsorde project een ingenieuze marketing­strategie die de terreur­organisatie een stap dichter bij haar doel brengt om Jeruzalem tot haar hoofdstad te maken? Of is het bedoeld om de verbeeldingskracht van de inwoners van Gaza te stimuleren? Misschien hebben ze zich alleen gerealiseerd, dat het idee van een hoofdstad Jeruzalem gewoon een onbereikbare droom zal blijven?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.